Päivitetty sijoitussuunnitelmani

YKSINKERTAINEN ON KAUNISTA JA TEHOKASTA

Miksi sijoitan eli mikä on Endgame:

Sijoitan loppuelämäni ajan seuraavasti:
Salkun sisältö mahdollisimman lähelle MSCI ACWI-indeksiä:

Olen sijoittanut erillisellä ETF:llä (IS3N) kehittyville markkinoille, jotta voin vanhana myydä sen halutessani pois. Roistovaltioihin ei välttämättä ole luottaminen. Voivat pahimmassa tapauksessa jopa anastaa ulkomaisten sijoittajien rahat. Kehittyvien markkinoiden osuus ACWI:sta saattaa vuosikymmenien aikana nousta pelottavan isoksi. Kehittyvät markkinat on salkussani reilussa ylipainossa. Tämän takia sijoitan loppuelämäni pelkästään kehittyneisiin markkinoihin VGVF ja EUNL nimisten ETF:ien avulla. Lähivuodet sijoitan pelkästään VGVF:n, koska siinä on vain 0,12% juoksevat kulut ja koska sen paino salkussani on yhä niin pieni. Saatan jopa sijoittaa loppuelämäni ajan pelkästään VGVF:n, sillä sen paino ei välttämättä koskaan nouse salkussani liian isoksi.

EUNL (koko 45 miljardia dollaria 2.12.2022):

VGVF (koko 672 miljoonaa Britannian puntaa 2.12.2022 ja 635 miljoonaa USA:n dollaria 30.6.2022):

IS3N (koko 15 miljardia dollaria 2.12.2022):

En enää sijoita IUSN:n (maailman pienyhtiöt), koska se sisältää myös paljon pieniä kasvuyhtiöitä, jotka ovat karmeita arvontappajia ja rahasyöppöjä. Lisäksi siinä on turhan isot kulut. 

Sijoitan kuukausittain (vähintään) 20% nettopalkastani. Luulen saavani vähintään sen verran sijoitettua ilman suurempia vaikeuksia.

Myyn vuosittain rahastoja/ETF:iä alle 1000€ vuodessa, jotta saan hieman alennettu tulevia veroseuraamuksia. Saman ETF:n myynnin ja oston välissä pitää olla 1 vuorokausi välissä.

Note to self: olet opiskellut sijoitusasioita erittäin paljon ja tämän jälkeen tullut siihen tulokseen, että yllä oleva sijoitussuunnitelma on paras. Luota siihen sekä tekemääsi taustatyöhön äläkä lähde enää sooloilemaan! Sijoittamalla ACWI IMI:n mukaisesti voin olla täysin varma, että voitan tuotoissa mitattuna suurimman osan sijoittajista. Mikään muu strategia ei tarjoa tällaista varmuutta!

Uskon saavani salkulleni 4,0% reaalituoton kulujen ja osinkojen lähdeverojen jälkeen:

Tämä Oldenburgin kirjoitus vastaa kysymykseen, mihin strategiani perustuu:

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni):

Tässä eri ETF:ien kokonaiskulut vuosina 2020 ja 2021. GTD kertoo kokonaiskulut (IWDA = EUNL):

Tässä SWR-taulukko. Oletuksena on, että kulutus nousee reaalisesti 0,75% vuodessa:
En sijoita yksittäisiin osakkeisiin, sillä en usko kykeneväni lyömään osakemarkkinoiden keskimääräistä tuottoa. Sijoitan ideksiosuusrahastoihin, joilla saan kattavan globaalin hajautuksen sijoituksilleni. Salkkuni ydin koostuu neljästä indeksiosuusrahastosta eli ETF:stä: IUSQ, EUNL, IS3N ja IUSN.

EUNL sekä IUSQ sisältävät molemmat kirjoitushetkellä noin 1600 yhtiötä, IS3N noin 2660 yhtiötä ja IUSN noin 3300 yhtiötä. Kuukausittain sijoitan siis yhteensä yli 7500 eri yhtiöön, joten hajautus on todella kattava. Noiden yhtiöiden joukossa on sekä nykyiset huimia tuloksia tekevät yhtiöt, että tulevat valioyksilöt. 

Niin kauan kuin globaali talous jatkaa tasaisen varmaa kasvuaan, pääsen pitkällä aikavälillä osalliseksi tuosta talouskasvusta. Viimeisen 50 vuoden aikana globaali talouskasvu on sitkeästi ollut positiivista eikä nollan alapuolelle ole lipsahdettu kuin finanssikriisissä sekä oletettavasti nyt koronapandemian aikana.

Sijoitan pelkästään osakemarkkinoille, sillä Suomen kaltaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa on mielestäni lähestulkoon isänmaallinen kansalaisvelvollisuus ottaa hieman keskipitkän/pitkän aikavälin riskiä (kurssinvaihtelua) varsinkin, mikäli on töissä alalla, jolla riittää hyvin töitä. Mikäli kurssit laskevat, iloitsen siitä, sillä saan entistä enemmän osuuksia yhtiöistä ja entistä edullisemmalla hinnalla. Toisaalta mikäli kurssit nousevat, saan kurssinnousun muodossa lisää varallisuutta. 

Kun sijoitustavoite alkaa lähestyä (esimerkiksi ennenaikainen eläköityminen) saatan osan sijoituksistani myydä. Kriisitilanteessa sijoitukset toimivat myös vararahastona.

En osta yksittäisiä osakkeita, koska ne aiheuttavat liikaa psykologisia murheita. Jos yksittäisen osakkeet arvo sattuisi kymmenkertaistumaan, osaisinko tehdä tilanteessa oikean päätöksen myydä, ostaa lisää tai olla myymättä osaketta? Entä jos osakkeen arvo puolittuisi? Osaisinko kyseisen yhtiön kohdalla toimia viisaasti? Kun sijoitan indeksiin, ei moisista psyykeen valuvioista tarvitse murehtia.  

En myöskään usko, että kykenisin ajoittamaan markkinoita. Osakkeiden ja pörssien hinnat sisältävät reaaliaikaisesti kaiken olennaisen tiedon yhtiöiden tilanteista ja yhtiöiden tulevien tuottojen todennäköisyyksistä. Osakkeiden hinnat ovat kunakin hetkenä sellaiset, että niiden tuotto-odotus on sijoittajille riittävä kyseisenä hetkenä markkinoilla olevan tiedon valossa. Osakemarkkinoiden hinnat ovat siis aina ”oikeat”. Tämän takia sijoitan lisää kuukausittain enkä yritä ennustaa pörssikurssien liikkeitä.

En siis etsi neulaa heinäsuovasta, vaan ostan koko heinäsuovan. Ja, koska se tuottaa minulle valinnanvapauden yksiköitä (rahaa), pidän siitä kiinni. Myöhemmin myyn ainoastaan silloin kun on todellinen tarve ja vain sen verran, mikä on elämäni kannalta tarpeellista.

Tässä muutama etf-rahasto, joihin saatan sijoittaa, jos joskus on isompi summa ylimääräistä rahaa. Ensimmäinen on Xtrackersin rahasto, eli Deutche Bankin. (Deutche Bank ei ole järin vakavarainen, joten saatan kyllä jättää sijoittamattakin):
XD9U (Xtrackers: USA: large/mid cap, 0,07%)
Sekä:
VUAA (Vanguardin rahasto: S&P 500, 0,07%)
V3AA (Vanguardin: kehittyneet + kehittyvät maat, ESG, 0,24%)
VGVF (Vanguardin: kehittyneet maat, 0,12%)
SPPW (SPDR: kehittyneet maat, 0,12%)
VWCE (Vanguardin: kehittyvät + kehittyneet, 0,22%)
8-11 kpl/vEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit