Päivitetty sijoitussuunnitelmani

YKSINKERTAINEN ON KAUNISTA JA TEHOKASTA

Sijoitan loppuelämäni ajan seuraavasti:
100% uusista ostoista IUSQ-ETF:n eli MSCI ACWI-indeksiin:

Sijoitan vähintään 15% nettopalkastani. Luulen saavani vähintään sen verran sijoitettua ilman suurempia vaikeuksia.

Tässä IUSQ:

Note to self: olet opiskellut sijoitusasioita erittäin paljon ja tämän jälkeen tullut siihen tulokseen, että yllä oleva sijoitussuunnitelma on paras. Luota siihen sekä tekemääsi taustatyöhön äläkä lähde enää sooloilemaan!

En sijoita yksittäisiin osakkeisiin, sillä en usko kykeneväni lyömään osakemarkkinoiden keskimääräistä tuottoa. Sijoitan ideksiosuusrahastoihin, joilla saan kattavan globaalin hajautuksen sijoituksilleni. Salkkuni ydin koostuu neljäatä indeksiosuusrahastosta eli ETF:stä: IUSQ, EUNL, IS3N ja IUSN.

EUNL sekä IUSQ sisältävät molemmat kirjoitushetkellä noin 1600 yhtiötä, IS3N noin 2660 yhtiötä ja IUSN noin 3300 yhtiötä. Kuukausittain sijoitan siis yhteensä yli 7500 eri yhtiöön, joten hajautus on todella kattava. Noiden yhtiöiden joukossa on sekä nykyiset huimia tuloksia tekevät yhtiöt, että tulevat valioyksilöt. 

Niin kauan kuin globaali talous jatkaa tasaisen varmaa kasvuaan, pääsen pitkällä aikavälillä osalliseksi tuosta talouskasvusta. Viimeisen 50 vuoden aikana globaali talouskasvu on sitkeästi ollut positiivista eikä nollan alapuolelle ole lipsahdettu kuin finanssikriisissä sekä oletettavasti nyt koronapandemian aikana.

Sijoitan pelkästään osakemarkkinoille, sillä Suomen kaltaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa on mielestäni lähestulkoon isänmaallinen kansalaisvelvollisuus ottaa hieman keskipitkän/pitkän aikavälin riskiä (kurssinvaihtelua) varsinkin, mikäli on töissä alalla, jolla riittää hyvin töitä. Mikäli kurssit laskevat, iloitsen siitä, sillä saan entistä enemmän osuuksia yhtiöistä ja entistä edullisemmalla hinnalla. Toisaalta mikäli kurssit nousevat, saan kurssinnousun muodossa lisää varallisuutta. 

Kun sijoitustavoite alkaa lähestyä (esimerkiksi ennenaikainen eläköityminen) saatan osan sijoituksistani myydä. Kriisitilanteessa sijoitukset toimivat myös vararahastona.

En osta yksittäisiä osakkeita, koska ne aiheuttavat liikaa psykologisia murheita. Jos yksittäisen osakkeet arvo sattuisi kymmenkertaistumaan, osaisinko tehdä tilanteessa oikean päätöksen myydä, ostaa lisää tai olla myymättä osaketta? Entä jos osakkeen arvo puolittuisi? Osaisinko kyseisen yhtiön kohdalla toimia viisaasti? Kun sijoitan indeksiin, ei moisista psyykeen valuvioista tarvitse murehtia.  

En myöskään usko, että kykenisin ajoittamaan markkinoita. Osakkeiden ja pörssien hinnat sisältävät reaaliaikaisesti kaiken olennaisen tiedon yhtiöiden tilanteista ja yhtiöiden tulevien tuottojen todennäköisyyksistä. Osakkeiden hinnat ovat kunakin hetkenä sellaiset, että niiden tuotto-odotus on sijoittajille riittävä kyseisenä hetkenä markkinoilla olevan tiedon valossa. Osakemarkkinoiden hinnat ovat siis aina ”oikeat”. Tämän takia sijoitan lisää kuukausittain enkä yritä ennustaa pörssikurssien liikkeitä.

En siis etsi neulaa heinäsuovasta, vaan ostan koko heinäsuovan. Ja, koska se tuottaa minulle valinnanvapauden yksiköitä (rahaa), pidän siitä kiinni. Myöhemmin myyn ainoastaan silloin kun on todellinen tarve ja vain sen verran, mikä on elämäni kannalta tarpeellista.

Tässä muutama etf-rahasto, joihin saatan sijoittaa, jos joskus on isompi summa ylimääräistä rahaa. Ensimmäinen on Xtrackersin rahasto, eli Deutche Bankin. (Deutche Bank ei ole järin vakavarainen, joten saatan kyllä jättää sijoittamattakin):
XD9U (Xtrackers: USA: large/mid cap, 0,07%)
Sekä:
VUAA (Vanguardin rahasto: S&P 500, 0,07%)
V3AA (Vanguardin: kehittyneet + kehittyvät maat, ESG, 0,24%)
VGVF (Vanguardin: kehittyneet maat, 0,12%)
SPPW (SPDR: kehittyneet maat, 0,12%)
VWCE (Vanguardin: kehittyvät + kehittyneet, 0,22%)
8-11 kpl/vEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen seitsemän vanhaa blogikirjoitustani. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi ...

Suosituimmat tekstit