lauantai 5. joulukuuta 2020

Pahimmat taloudelliset mokani

 


Nyt pieni katsaus menneeseen. 

Salkku on nyt noin 74 000e ja ikää 37v. Joku saattaisi pitää tuota hyvänäkin pottina, mutta olen matkan varrella tehnyt paljon kalliita mokia. Ilman niitä olisin varallisuusasteikolla ihan eri levelillä. Tässä lyhyt listaus pahimmista virheistäni. Jälkipolvi toivon mukaan saa jotain oppia niistä.

1. Sijoitin ensimmäiset 31 elinvuotta säästötilille. Ilman tuota mokaa olisin kymmeniä tuhansia euroja rikkaampi. Olen ollut aina kova säästämään, mutta tietämättömänä en koskaan sijoittanut rahojani. Kunpa voisinkin sanoa kuten Warren Buffett: ”I made my first investment at age eleven. I was wasting my life up until then.”

2. Opiskelin yliopistossa aivan liian pitkään. Olisin voinut valmistua ainakin vuotta aikaisemmin. Toisaalta en tuota oikeasti kadu lainkaan. Urheilu oli tuolloin intohimoni ja opiskelut tulivat vain siinä rinnalla huonona kakkosena. Elin joka päivä flow-tilassa ja oli kunnon draivi päällä. Kaihollla muistelen noita kultaisia vuosia. Nyt ”vanhana” ei kroppa enää jaksa samalla tavalla ja kiireet (lue työ) haittaavat todella pahasti harrastuksia. Raha ei tuolloin ollut juurikaan mielessäni. Lähinnä säästelin rahojani mutten haaveillut varallisuuden kasvatuksesta. 

3. Saatuani vakinaisen työn ostin uuden auton. Otin tuohon autoon kaiken lisäksi lainaa muistaakseni lähes 20 000e. Tuossa paloi yhteensä reippasti yli 26 000e. Tämä on kaikkein älyttömin rahaan liittyvä päätökseni koskaan. Pelkästään tuon kun olisi jättänyt tekemättä niin olisi salkku jo yli 100 000e. Lainan sentään maksoin pois nopealla aikataululla. 

4. Maksoin asuntolainan vauhdilla pois, sillä koin velan orjuudeksi. Järki kyllä jo tuolloin sanoi, ettei se ole millään matematiikalla perusteltavissa näin nollakorkoaikana. Lisäksi viimeiset 14 000e maksoin kertalaakista pois. Miksi? Vaimo oli tuolloin raskaana ja rupesi ahdistamaan tuo velka sen takia erityisen paljon. Ajattelin, että saan velan pois maksamalla vähennettyä kuukausittaisia menojani jolloin jää enemmän rahaa elämiseen ja kuukausittaiseen sijoittamiseen. Fiksuinta olisi ollut sijoittaa tuo 14 000e nopealla aikataululla ETF:iin.

5. Jätin opintolainan hyödyntämättä. Opiskelin alalle, jolla töitä riittää melko hyvin. Fiksuinta olisi ollut ottaa matalakorkoinen opintolaina, jonka olisi järkevästi sijoittanut. 

6. Sijoitin tililtä rahaa ETF:iin hitaasti. Enää en usko ajoittamiseen. Todennäköisesti paras hetki sijoittaa on heti tänään. Salkkuni olisi tuhansia euroja isompi, jos en olisi ollut niin varovainen.

Tietämättömyys ja tunteet ovat siis tulleet melko kalliiksi. Sittemmin olen tuota tietämyspuolta paikkaillut melko fanaattisesti. Jatkossa uskon kykeneväni tekemään paljon järkevämpiä päätöksiä. Nyt perheessä on itseni lisäksi kaksi muutakin, joten lisähaasteita tulee esimerkiski siitä, että saa vaimonkin vakuuttuneeksi, millaisia taloudellisia ratkaisuja on milloinkin järkevä tehdä. Aika näyttää, miten Faijalle ja Faijan finansseille käy.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit