sunnuntai 2. elokuuta 2020

SijoitussuunnitelmaniTämä on vanha sijoitussuunnitelmani. Tässä on uusin sijoitussuunnitelmani:

Mielestäni jokaisella sijoittajalla olisi fiksua olla kirjoitettu sijoitussuunnitelma, jotta    markkinaturbulenssissa osaisi toimia oikein. Koronadippi maalis-huhtikuussa sai esimerkiksi monet sijoittajat panikoimaan ja myymään kaikki pörssiomistuksensa. Esimerkiksi varakas tubettaja ”Beat The Bush” myi kaikki osakkeensa toukokuussa ja on sen jälkeen kärsinyt FOMOsta (fear of missing out) ja odottelee yhä uutta romahdusta: https://m.youtube.com/watch?v=pnBQnYcIrMA  

Minulla on jo pari vuotta ollut kirjoitettu sijoitussuunnitelma, mutta alla on päivitetty versio. Tänäkin kesänä olen hieman ottanut sijoituksillani näkemystä, mutta nyt ajattelin yksinkertaistaa suunnitelmaani entisestään.

Sijoitussuunnitelmani ei ole sijoitusneuvo kenellekään muulle kuin itselleni.

SIJOITUSSUUNNITELMANI  
  
Sijoitusten allokaatio:
Sijoitan ainoastaan ETF:iin. Sijoitan globaalisti hajauttaen eri maiden pörsseihin niiden markkinapainojen mukaisesti. Yhtiöiden markkinapainot ovat tällä hetkellä kutakuinkin seuraavat:

Kehittyneet maat:
     Kehittyneet maat, suuryhtiöt 75%
     Kehittyneet maat, pienyhtiöt 12%
Kehittyvä maailma 13%

Jotta saan kyseisen markkinapainon sijoituksilleni, sijoitan seuraaviin ETF:iin alla olevalla allokaatiolla:
EUNL 75%
IS3N 13%
IUSN 12%
Tarkistan markkinoiden allokaation vähintään 6kk välein, jolloin säädän oman ostoallokaationi vastaamaan osakemarkkinoiden allokaatiota.

Paljonko sijoitan?
Sijoitan vuositasolla nettopalkastani vähintään 20%. Pyrin sijoittamaan joka kuukausi. Sijoitan 1000e/kk niin pitkään, että tilillä on enää 3000e. Tämän jälkeen lasken sijoitettavaa summaa, jotta tilillä on jatkossakin tuo 3000e.

Milloin saan myydä omistuksiani?
Päätökset myynneistä teen elämäntilanteeni mukaan. Pörssikurssien liikkeet eivät saa vaikuttaa lainkaan myynti- tai ostopäätöksiini. Eli pörssin arvostuskertoimet tai romahdukset/nousut eivät saa vaikuttaa myynteihin ja ostoihin. 

Noudatan tätä sijoitussuunnitelmaa ainakin vuoteen 2023 saakka. Sijoitusuran edetessä saatan muuttaa suunnitelmaani niin, että myyntejä on myöhemmin helpompi tehdä pienemmällä veroprosentilla. Tällöin saatan ostaa joko eri ETF:iä tai samoja ETF:iä toiseen sijoitussalkkuun.

Miksi ETF:iä?
Sijoitan vain ETF:iin, sillä ne voin maksua vastaan siirtää pankista toiseen. Pankin omia indeksirahastoja ei voi siirtää. Lisäksi ETF:t ovat kuluiltaan lähes aina edullisemmat. 

Miksi vähintään 20% nettopalkasta sijoituksiin?  
Tuon verran uskon kykeneväni sijoittamaan pitkällä tähtäimellä melko helposti, vaikka kulut nousisivat ja vaikka sijoittamiseen ei kauheaasti motiaaviota löytyisikään. Aivan lähivuodet uskon kykeneväni sijoittamaan 30-40% nettopalkasta.

Miksi en ota markkinanäkemystä?
Tärkeintä on saada hyvät/erinomaiset tuotot suhteessa muihin sijoittajiin (ryhmänä). Tähän tavoitteeseen pääsen tehokkaasti siten, etten ota markkinanäkemystä. Itse markkinan tuottoihin en voi vaikuttaa. Markkinoiden käyttäytymistä ei voi mitenkään luotettavasti ennustaa, joten en halua riskeerata tuottoja ottamalla näkemystä. Näin sijoittamalla saan globaalin osakemarkkinan tuoton (miinus kulut ja verot).

Käytin alla olevaa sivustoa eri markkinoiden painojen pähkäilyssä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit