Viime aikoina en ole kovinkaan paljon miettinyt sijoituksiani, vaan olen lähinnä seurannut Ukrainassa käytävää sotaa. Omat raha-asiat tuntuvat paljon merkityksettömiltä kuin vielä pari viikkoa sitten. Sota muutti hieman kuitenkin suhtautumistani myös sijoittamiseen ja sen sisältämiin riskeihin. Jossain määrin meni maku kehittyviin markkinoihin.
Salkustani on nyt noin 19% kehittyviä markkinoita ja tänä vuonna olen sinne sijoittanut yli 4 500€. Jatkossa en ainakaan nosta kehittyvien markkinoiden painoa, vaan saatan sitä jopa hieman laskea lähemmäs markkinapainoa. Ostamalla IUSQ:n lisäksi EUNL:ää saan halutessani pikkuhiljaa laskettua EM:n painoa salkussani.
Lähde:
https://youtu.be/WtwLdbIyNVM
Kuten käppyrästä näkee, EM on alituottanut esim aikavälillä 1900-2020 verrattuna DM:n. Syynä tähän on 1940-luvun massiivinen pörssiromahdus. Kehittyvät markkinat sisältävät niin sanotusti isomman ”left tail” -riskin, eli riskin siitä, että markkina romahtaa lähes totaalisesti. Esimerkiksi iShares MSCI Russia ETF on tänä vuonna romahtanut yli -99%. Todennäköisyys sille, että EM romahtaisi lähes totaalisesti elinaikanani on toki hyvin pieni, mutta kuitenkin selvästi nollaa suurempi. En tiedä, onko omalla kohdallani järkeä riskeerata kovinkaan isoa osaa rahoistani tuollaiseen. Olenhan kuitenkin jo pappaiässä.
Lisäksi EM:n ja DM:n välinen korrellaatio on vuosikymmenien aikana selvästi noussut, joten EM:n sijoittaminen antaa salkulle nykyään selvästi vähemmän hajautushyötyä kuin joskus ennen vanhaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti