sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Puolen millin perintö


Perheemme salkkujen yhteisarvo alkaa lähestyä 300 000€ kokoluokkaa. Jos markkina jatkaa loivassa noususuunnassa, uskon tuon rajapyykin ylittyvät viimeistään vuoden sisällä. Mikäli emme nykyisistä salkuista nostaisi koskaan rahaa pois ja saisimme vaatimattoman 2% reaalituoton sijoituksillemme, olisi salkkujen yhteisarvo yli 500 000€ noin 30v päästä. Tytärtäni odottaa siis sen kokoluokan perintö, että voi työelämän aikanaan ottaa melko lunkisti. Tuo ajatus lämmittää mieltä. Toki toivon, että tyttäreni aikanaan löytää persoonalleen hyvin soveltuvan ja kohtuullisen hyvin palkatun työn, mutta isoja paineita ei asiasta tarvitse ottaa. Mikäli saisimmekin salkuillemme 4,5% reaalituoton, nousisi salkkujen yhteisarvo yli miljoonan euron kolmessa vuosikymmenessä. Tuollaisista tuotoista en kyllä uskalla edes unelmoida.

Tyttäreni muisti, havainnointi-, päättely- ja keskittymiskyky sekä monet muutkin taidot tuntuvat olevan hyvällä tasolla, joten uskon hänen aikanaan löytävän oman paikkansa (työ)elämässä. Toivottavasti ei ole perinyt isänsä stressiherkkyyttä, mutta jos näin on, saa hän salkusta aikanaan mukavasti stressinlievitystä. Onpahan ainakin yksi merkittävä huoli vähemmän. Voi tanssahdellen edetä kohti auringonlaskua.

1 kommentti:

  1. Morjesta vaan,

    Blogiasi pitkään lukeneena koen kommentoimisen viimein aiheelliseksi. Työt tuntuvat stressaavan sinua melkoisen paljon. Sinulla on velaton asunto ja kohtuullisen kokoinen sijoitussalkku. Eihän tuollaisen suuruusluokaltaan 150 000 euron salkun tuotolla kuuhun mennä, mutta 4 prosentin tuotolla tuo vuodessa 6 000 euroa pääomatuloa, mikä puolestaan 2 000 euron kuukausikuluilla vastaa kolmen kuukauden vapaata. Kolme kuukautta on 25% vuodesta. Eli lyhennettyä työviikkoa voisi hyvin tehdä. Jos sillä saisi stressitasoa laskettua, niin se olisi varmasti omalla terveydelle pidemmän päälle erinomainen asia.

    Nyt viime aikoina olet päin vastoin kirjoittanut töiden tekemisestä myös eläkeiän saavutettuasi. Ja muhkean perinnön jättämisestä tyttärellesi. Olin alunperin siinä käsityksessä, että tämän blogin ja näiden kirjoitusten oli tarkoitus olla tyttäresi perintö. Että hän oppii hallitsemaan omaa talouttaan, ymmärtää sijoittamisen ja korkoa korolle -ilmiön merkityksen. Mikä ajattelussasi siis on muuttunut? Miksi haluat jättää mahdollisimman suuren perinnön? Mikset nauti työsi hedelmistä itse? Se, että käytät pääomasi tuottoa keventämään työtaakkaasi, mahdollistaa edelleen pääoman jättämisen perintönä tyttärellesi. Lisäksi töiden keventäminen nyt mahdollistaa kaikkein arvokkaimman lahjan antamisen sekä tyttärellesi että itsellesi: voit viettää enemmän aikaa hänen kanssaan.

    Itse olen vihdoin ymmärtänyt, että kaikkein arvokkainta maailmassa on aika. Sitä ei saa lisää. Paitsi että rahalla voi ostaa aikaa. Kun sijoitustuotot mahdollistavat töiden tekemisen vähentämisen, voit käyttää elämäsi tunnit miten itse haluat.

    Toivottavasti saat tästä kommentistani ja kysymyksistä miettimisen aihetta.

    t: Vapaahippi
    https://vapaahippi.wordpress.com/

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit