sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Viimeinen näytös alkaaKolmas kerta toden sanoo. Nyt vihdoin EM alkaa oksettaa tarpeeksi lopettaakseni väärinkäytön.

Viimeksi tämän vuoden maaliskuussa aioin lopettaa kehittyviin markkinoihin sijoittamisen:

https://faijanfinanssit.blogspot.com/2022/04/viimeinen-oljenkorsi-ishares-core-msci.html

En sitä silloin kuitenkaan tehnyt. Nyt on kuitenkin vihdoin tullut aika lyödä viimeinen naula EM-salkkuun. Samoin tein pienyhtiöiden kohdalla jo ajat sitten. Ostan EM:ää viimeisen kunnon satsin ja sitten on pankkitili aikalailla tyhjillään. Tykkään ajatuksesta, että riskisempiin kohteisiin sijoitetaan mahdollisimman nuorena. Vanhana voi sitten vähentää riskiä sijoittamalla hieman vähemmän volatiileihin kohteisiin.

Jatkossa sijoitan joka kuukausi maksimaalisen paljon kehittyneisiin markkinoihin EUNL-ETF:n kautta (iShares Core MSCI World UCITS ETF):

https://www.blackrock.com/fi/yksityinen-sijoittaja/tuotteet/251882/ishares-msci-world-ucits-etf-acc-fund

Mikäli EM tuottaa seuraavan 20-30v aikana vähemmän kuin DM, laskee EM:n paino ACWI:ssa todennäköisesti mitättömän pieneksi. Niin pieneksi, ettei EM:n tuotoilla ole mitään väliä. Tällöin saan salkulleni joka tapauksessa lähes identtisen tuoton ACWI:n verrattuna. Jos sen sijaan EM tuottaa seuraavien 20-30v aikana paremmin kuin DM, ei minun tarvitse ostaa enää koskaan EM:ää lisää salkkuuni, koska sen ylipaino salkussani hoitaa tuottojen kumuloitumisen eikä se todennäköisesti painu selvään alipainoon markkinapainoon verrattuna. Eli kävi EM:n tuotoille tulevaisuudessa mitä tahansa, ei minun todennäköisesti tarvitse enää välittää EM:stä eikä minun tarvitse enää koskaan sijoittaa siihen euroakaan uutta rahaa. 

Tuntuu hyvältä saada sijoittamisen rintamalla edes yksi asia päätökseen. On myös vapauttava tunne jatkossa sijoittaa vain yhteen ETF:n sen enempiä miettimättä. EUNL:n koko on yli 40 miljardia euroa, joten se on Euroopan mittakaavassa megalomaanisen iso ETF. Uskon sen olevan olemassa vielä seuraavan vuosisadan alussakin.

Juhlistan saavutustani katsomalla kiikkustuolissani Ben Felixin videon EM:n sijoittamisesta. Katson sen tästä lähtien joka kerta kun EM, saati siihen sijoittaminen, edes käy mielessäni:

https://youtu.be/DEV49qY0TP8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit