sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Viimeinen oljenkorsi - iShares Core MSCI World UCITS ETF


Aiemmin kirjoitin, miten minulla meni jossain määrin maku kehittyviin markkinoihin:

 https://faijanfinanssit.blogspot.com/2022/03/meni-maku.html

Tuota aiemmin minulla meni maku pienyhtiöihin, enkä niihin ole enää pitkään aikaan sijoittanut. 

Joitain viikkoja sitten kirjoittamassani sijoitussuunnitelmassa lukee, että sijoitan joka kuukausi markkinapainojen mukaisesti. Ongelmani on kuitenkin eräs komea ja karismaattinen egomaanikko, joka lähes päivittäin yrittää sabotoida sijoitussuunnitelmaani kuiskuttelemalla korvaani kaikenlaisia ”hyviä” ideoita. En ole noudattanut suunnitelmaani, sillä olen kerta toisensa jälkeen uskonut narsistista ”ystävääni”.

Ylihuomenna tiistaina ostan viimeisen, melko messevän, erän kehittyviä markkinoita. Tuon jälkeen kehittyvät markkinat on salkussani sen verran paljon ylipainossa, että sopivasti hirvittää. Ensi tiistain jälkeen olen sijoittanut tämän vuoden puolella yhteensä 5500-6000€ kehittyville markkinoille, eli useiden vuosien edestä. 

Tiistain jälkeen sijoitan seuraavasti: Sijoitan vain kehittyneille markkinoille (EUNL-etf) ja jatkan tätä yhden lapun taktiikkaa, kunnes kehittyvät markkinat uhkaa ajautua salkussani alipainoon. Tämä alipainoskenaario ei ehkä koskaan toteudu, mikäli kehittyvät markkinat tuottaa edes melko hyvin. Saattaakin olla, että sijoitan seuraavat 20 vuotta pelkästään kehittyneille markkinoille. Sen jälkeen salkkuni on toivon mukaan aikalailla valmis.

Suurimmat syyt tällaiseen säätämiseen ovat psykologiset. Yritän tälläkin siirrolla saada vähennettyä haluani spekuloida. Lisäksi haluaisin vähentää sijoitusten miettimiseen käyttämääni aikaa. Mietin ja seuraan sijoitusasioita niin paljon, että minun tulisi olla osakepoimija, jotta voisin perustella ajankäyttöni.  Esimerkiksi kesäloman voisi käyttää muuhunkin kuin ruudun tuijottamiseen. Lisäksi minuun vetoaa ajatus ladata salkkuuni enemmän riskiä ”nuorena”. Iän karttuessa haluan vähentää riskiä, eli pienentää esimerkiksi kehittyvien maiden painoa. Tuo pienentäminen tapahtuu siten, että ostan vain kehittyneitä markkinoita, jonka siis koen hieman vähäriskisemmäksi. Myyntejä en jatkossakaan aio harrastaa.

Aion jatkossa kirjoittaa vähemmän blogiini. Toisaalta tuntuu, että kaikki tähdellinen on jo tullut sanottua. Joka tapauksessa jatkan kuukausikatsausten kirjoittamista, jotta pysyn kartalla tuloista ja menoistani. Muut kirjoitukset jäävät paljon vähemmälle. Näiden lisäksi aion vähentää sijoitusaiheisilla keskustelupalstoilla käyttämääni aikaa.

Tässä tietoa tuosta EUNL-etf:stä:

https://www.blackrock.com/fi/yksityinen-sijoittaja/tuotteet/251882/ishares-msci-world-ucits-etf-acc-fund

Tuossa miellyttää muun muassa rahaston mammuttimainen koko, joka on kymmeniä miljardeja dollareita. Esimerkiksi IUSQ-etf ei ainakaan vielä ole lähellekään tuota kokoluokkaa. 

2 kommenttia:

  1. Indeksisijoittajan on turha liikaa miettiä se on totta. Ehkä ne tulot/kulut tekstit on hyviä pitääksesi ne hallussa. Sijoitusfoorumeilla ei ole juuri mitään saatavaa, jos aiot tuossa edellä esitetyssä pitäytyä. Eli olet siellä lähinnä antamassa.

    Ehkä voisit harkita blogin alkuperäistä tarkoitusta, mikä ainakin jossakin kohdissa on vielä mukana eli "elämänohjeita tyttärelleni". Se voisi tuoda uutta virtaa arkeen kun joutuu miettimään periaatteitaan, tapoja opettaa jne. Samalla luultavasti opettaisi aika paljon?

    Itse jätin kulut/tulot kokonaan pois blogista vaikka seuraan niitä excelissä. Ne ovat käytännössä vain itseä varten, eikä niihin tullut parin vuoden jälkeen mitään järkevää palautetta. Säästötemput, kilpailutukset jne. on aika nopeasti opittu. Käänsin oman blogin sisällön käytännössä pelkästään yksittäisiin yrityksiin, osinkoihin ja muuhun mikä nyt sattuu askarruttamaan. Olen kuitenkin harkinnut tehdä ehkä jopa erillisen blogin tai vastaavan, jossa käyn läpi erilaisia asioita maailmasta, yhteiskunnasta, luonnosta lähinnä lapselleni. En tiedä vielä miten lähestyisin asiaa vaikkakin olen sisällysluettelon jo hahmotellut. Olisi kiva lukea vastaavaa ja oppia samalla mitä, miksi ja miten kertoa asioista, jotka lapsi saattaisi lukea vasta teini-iässä tai jopa myöhemmin...

    VastaaPoista
  2. Allekirjoittaneen pitänee ensin itse oppia elämään viisaasti. Ehkä sen jälkeen voisin uskaltautua kirjoittamaan noista mainitsemistasi asioista. Ehkä tuohon soveltuisi omallakin kohdalla ihan erillinen blogi. Tämän blogin ja nimimerkin myötä on tullut jo kaikenlaista painolastia…

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit