lauantai 15. tammikuuta 2022

Älä usko lauluihin……ne tekee susta haaveilijan…

Tavan tallaajalle 417€/kk sijoittaminen 20v ajan osakemarkkinoille on mielestäni aika kova suoritus, kun huomioidaan,  että elämässä voi vuosien mittaan tapahtua kaikenlaista. Tuo 417€/kk tekee 5000€ vuodessa ja 100 000€ kahdessa vuosikymmenessä. Katsotaan paljonko sillä rikastuu. Globaali osakemarkkina on tuottanut yli 100v aikana annualisoidusti noin 5,2% inflaation päälle. Jos sama erinomainen tuotto jatkuu (en kyllä usko), voi indeksisijoittaja odottaa noin 4,5%:n annualisoitua reaalituottoa inflaation sekä sijoittamisen kulujen jälkeen (juoksevat kulut + osinkojen lähdeverot).

Strategia 1: 

20 vuoden jälkeen 4,5%:n annualisoidulla tuotolla salkun koko inflaatiokorjatusti on noin 160 700€. Kaksi vuosikymmentä on melkoisen pitkä aika. Mietipä missä olit 20 vuotta sitten. 

Ei ihme, että tavalliset suomalaiset palkansaajat eivät kummemmin rikastu. Moni joutuukin tarttumaan oljenkorsiin kuten lottoon, perinnöstä unelmointiin tai rikkaan puolison löytämiseen.

Strategia 2:

Entäpä jos tuon 100 000€ sijoittaisikin pörssiin jo ensimmäisen 10 vuoden aikana (eli 834€/kk), jonka jälkeen lopettaisi uuden rahan tunkemisen pörssiin ja antaisi tuottojen vain rullata seuraavat 10 vuotta? Tuolloin salkun koko olisi inflaatiokorjatusti 126 000€ kymmenen vuoden jälkeen ja 195 000€ 20 vuoden jälkeen. Eli strategiaa 2 käyttämällä salkun koko olisi noin 34 000€ suurempi, vaikka rahaa olisi joutunut työntämään markkinoille vain puolet lyhyemmän aikaa ja euromääräisesti yhtä paljon.

Boomereiden käyttämät ”nuorena on vitsa väännettävä” ja ”silloin on taottava kun rauta on kuumaa” -viisaudet ovat yhä nykyäänkin varteenotettavia strategioita.

Kukaan ei tiedä, kuinka kauan itse kullakin pysyy motivaatio yllä pitkäjänteiseen sijoittamiseen. Jokainen meistä on eri ihminen 10-20 vuoden kuluttua. Tavoitteet ja arvot voivat tuolloin poiketa paljonkin nykyisestä, joten itse en laskisi paljonkaan tulevaisuuden minäni varaan. Jos en antaisi raha-asioitani kaverini hoidettavaksi, miksi myöskään antaisin niitä tulevaisuuden minäni hoidettavaksi? Kymmenen vuotta on sen sijaan vähän lyhyempi sprintti, joten sen ajan luultavasti jaksaa pitää katseen pallossa.

P.S. Jos jäi vaivaamaan, niin se on Apulannan biisistä…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tilastot ja käppyrät sijoitusfilosofiani takana

”The two greatest enemies of the equity fund investor are expenses and emotions” - John C. Bogle Suurin osa ihmisistä yrittää todennäköisest...

Suosituimmat tekstit