tiistai 4. tammikuuta 2022

Lihavien maailmassa on helppo pärjätä


Nykyajan woke- ja cancel-kulttuurin myrkyttämässä maailmassa on arvokasta, että muunlaisia ajatuksia hautovat ihmiset uskaltavat sanoa ajatuksensa ääneen ja kertoa, miten maailma oikeasti toimii. On hyve kertoa totuus, sillä totuuden ymmärtämällä voi elämässä menestyä ja saavuttaa tavoittelemiaan asioita. Toki elämässä asiat silti voivat mennä täysin pieleen, jos on huonoa tuuria matkassa. 

Tämä kirjoitus on mielipidekirjoitus, vaikka väitänkin, että ajatusteni tueksi on kosolti tieteellistä tutkimusdataa. Kirjoitus keskittyy työelämässä menestymiseen, mutta kyseiset lainalaisuudet pätevät myös esimerkiksi parisuhdemarkkinoilla.

Elämässä menestymiseen vaikuttaa moni tekijä. Näitä ovat esimerkiksi ikä, kasvojen ulkonäkö, pituus, älykkyys, persoonallisuus, koulutus ja elopaino. Valitettavasti ainoastaan painoon ja koulutustasoon pystyy näistä itse merkittävästi vaikuttamaan (toki älykkyys ja koulutustaso korrelloivat melko voimakkaasti keskenään). Mutta onneksi elämme ylipainoisten maailmassa, joten painoon ja kehon koostumukseen satsaamalla saat suuren etumatkan moneen muuhun kilpakumppaniisi nähden. Fitti erottuu edukseen massasta. Myös työhaastattelussa.

Mietitäänpä asiaa työnantajan näkövinkkelistä. Millaisen työntekijän työnantaja haluaa palkata? Työhaastattelussa kaikki osaavat enemmän tai vähemmän feikata fiksua ja miellyttävää ihmistä. Elopainoaan ei sen sijaan voi feikata. Laihuus viestittää työhaastattelussa alitajuisesti seuraavia asioita (en ota kantaa niiden todenmukaisuuteen, sillä kun ei ole mitään merkitystä):

- terveyttä, energiaa, tehokkuutta ja elinvoimaa (ja vähemmän sairauspoissaoloja)

- impulssikontrollia: kykyä nousta eläimellisten viettien yläpuolelle 

- älykkyyttä (fiksut tajuavat laihuuden edut elämässä ja osaavat navigoida herkkujen täyteisessä maailmassa)

- kykyä asettaa elämän isot tavoitteet hetken tyydytyksen ja alhaisen hedonistisen nautinnon edelle

- ahkeruutta ja voittajan elämänasennetta

- kykyä ja halua sopeutua yhteiskunnan (kauneus)ihanteisiin

- seksuaalista vetovoimaa ja hedelmällisyyttä

- fyysistä ja henkistä nuorekkuutta (laihduttaminen nuorentaa)

- kohtuullisuutta (itsekkään ahneuden vastakohta)

- moraalista hyvyyttä (vai montako ylipainoista neitsyt Marian tai Jeesuksen potrettia olet nähnyt? Entä sen sijaan Pontus Pilatuksen?)

- esteettisyyden tajua ja sen arvostamista

 Väittäisin, että niistä asioista, joihin työnhakija voi itse vaikuttaa, laihuus on merkittävin valttikortti. Pareton periaatetta lainatakseni: kaikista niistä asioista, joihin voi itse työllistymisensä suhteen vaikuttaa, laihduttamisen merkitys ylipainoiselle on varmaan noin 80%. 

Koska iän myötä ihmisillä on voimakas taipumus lihota, tulee laihuudesta ikääntyessä yhä suurempi kilpailuetu työmarkkinoilla. Esimerkiksi hyväkuntoinen ja fitti vapaaherra ja -rouva saa paljon todennäköisemmin töitä pörssiromahduksessa, kuin selvästi fätimpi firettäjä.

Ylipainoisten dominoimassa maailmassa on siis helppo pärjätä ainakin kohtalaisesti: pitää vain syödä terveellisesti ja liikkua sopivasti. Laihuuden ja fitteyden sädekehän voimakkuutta voi entisestään parantaa satsaamalla pari astetta enemmän kehonkoostumukseensa. Sopivan sporttinen ja lihaksikas ulkonäkö viestittää yhä voimakkaammin yllä listaamiani hyveitä muille ihmisille. Sporttisen ulkonäön myötä saat onnellisemman elämän, saavutat helpommin elämäntavoitteesi ja todennäköisesti vielä elätkin pidempään ja kykenet nauttia elämästä vielä vanhallakin iällä. Ja mikä parasta, se on ilmaista. Vaatteilla koreilemalla voi toki yrittää piilottaa elopainoaan, mutta se on hyvin tehotonta, sillä silmää ei niin vain huijata. Sporttista ulkonäköä on sen sijaan vaikea piilottaa, edes vaatteilla.

Sporttinen ulkonäkö on jotain, mitä ei voi edes rahalla saada. Sitä ei voi periä tai pappa betala. Se on nykyään rikkaissa länsimaissa aikalailla kadehdituinta pääomaa. Se ei ole digitaalista, vaan (bio)fyysistä valuuttaa. Se sanoo sinusta enemmän kuin tuhat sanaa.

Jos teet asioita kuten enemmistö ihmisistä, saavutat oletusarvoisesti vain suunnilleen samat asiat kuin suuri massakin. Itsensä lihottaminen on sama asia kuin pikajuoksija antaisi muille kilpakumppaneilleen jo lähdössä 30m etumatkan. Siinä tekee pärjäämisen itselleen pirun vaikeaksi. Vähän kuin sijoittaisi rahastoon, jonka juoksevat kulut ovat 3%.

Laihuus ja sporttinen kroppa on low-hanging fruit. Se kannattaa poimia ensimmäisenä. Sen jälkeen voi tavoitella vaikeampia asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tilastot ja käppyrät sijoitusfilosofiani takana

”The two greatest enemies of the equity fund investor are expenses and emotions” - John C. Bogle Suurin osa ihmisistä yrittää todennäköisest...

Suosituimmat tekstit