maanantai 4. lokakuuta 2021

FU vai FIRE? - Postmodernin työelämän käsikirja


A very rich person should leave his kids enough to do anything, but not enough to do nothing.

- Warren Buffett

Tässä eräs päivä jäin pohtimaan, mitä tuo yllä oleva Buffettin lainaus oikein tarkoittaa. Luulen tietäväni vastauksen. Buffett, kuten varmasti moni muukin rikas ihminen on todennäköisesti huomannut, että raha ei tuo elämään vain hyviä asioita. Nuorena suureen suosioon nousseet artistit ja Hollywood-tähdet ovat loistava esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, jos liian varhain ja nopeasti saa liikaa rahaa ja huomiota. Valitettavan usein lopputuloksena on päihderiippuvuus ja elämänhallinnan menettäminen. Rahaa on kertakaikkiaan niin paljon, että on varaa olla tekemättä elämällään mitään ”järkevää”. Jos sen sijaan rahaa on sopivasti, mahdollistaa se monenlaisten sellaisten päätösten tekemisen, mihin selvästi köyhemmällä ei ole joko varaa tai rohkeutta. Voit esimerkiksiä opiskella uuden ammatin, ryhtyä yrittäjäksi, elättää itseäsi taiteen avulla, panostaa asiaan, josta ei välttämättä saa juurikaan tuloja, pyrkiä ammattilaisurheilijaksi jne. Tällainen henkilö ei välttämättä ole taloudellisesti riippumaton, mutta hänellä on niin sanotut fuck you -rahat koossa. Hän voi haistattaa pitkät yhteiskunnan säännöille, normeille ja perinteisille toimintatavoille. Hän ei kuitenkaan voi jäädä vuosikymmeniksi polttelemaan päivät pitkät kannabista ja törsäämään rahojaan bilettämiseen, merkkivaatteisiin ja nopeisiin autoihin. (Myönnän, oma hehkunsa tuossakin kyllä on).

Fuck you -raha mahdollistaa siis selvästi suuremman riskinoton. Voit kieltäytyä tarjotusta työstä, vaihtaa ammattia, opiskella uuden ammatin, neuvotella itsellesi paremman palkan/työolot, ottaa sapattivapaata, lähteä kiertelemään kaukomaita, neuvotella itsellesi lyhennetyn työviikon tai olla pidempään lapsen kanssa vanhempainvapaalla. Jos läheisesi sairastuu vakavasti, voit lopettaa työt ja viettää kuukausia tätä henkilöä auttaen. Voit työssäsi olla itsevarmemmin oma itsesi eikä sinun tarvitse mielistellä ketään vain, jotta et menettäisi työtäsi. Voit siis olla autenttisesti oma itsesi. Sen sijaan naamari päässä on raskasta kulkea ja vaikea hengittää. Autenttisuus jos mikä on puoleensavetävä piirre ihmisessä ja rehellisyys tuntuu myös itsestä erinomaisen hyvältä. Nykyajan (muka)sivistyneet ihmiset voisivat käyttää tästä ällöttävää ”voimaantuminen”-termiä.

Paljonko tarvitsisit rahaa, jotta voisit (kuvainnollisesti) haistattaa pitkät esimerkiksi pomollesi, kollegallesi tai asiakkaallesi tilanteen niin vaatiessa? Paljonko sinulla pitäisi olla rahaa, että voisit riskeerata työpaikkasi tai ottaa jonkin muun ison riskin elämässäsi? Monelle tuo summa lienee murto-osa siitä, mitä vaadittaisiin täyteen taloudelliseen riippumattomuuteen ja ikuiseen joutenoloon.

Itse en enää tavoittele vapautta olla jouten. Tavoittelen vapautta elää mielenkiintoinen, itselleni rehellinen ja tapahtumarikas elämä. Elämä, jossa on aikaa ja tilaa itselle, omille arvoille ja mielenkiinnon kohteille. Elämä, jota eivät ulkopuoliset käsikirjoita puolestani.

Jos elämäsi olisi elokuva, mitä siinä tapahtuisi? 

Mikä olisi elokuvan hintalappu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit