keskiviikko 8. kesäkuuta 2022

Alfailua


Nyt kun olen vihdoin nujertanut sijoitusmaailman demonit, on aika keskittyä muihin aspekteihin elämässäni. Viime aikoina olenkin jonkin verran tutustunut siihen, mitä evoluutiopsykologia sanoo masennuksesta ja sen ehkäisemisestä: https://youtu.be/jONc0b8TeyU

Olen koko sijoitusurani ajan laiminlyönyt fyysisen ja psyykkisen terveyteni. Jatkossa yritän panostaa enemmän hyvinvointiasioihin. Katsotaan, mitä evoluutiopsykologia sanoo masennuksen ehkäisemisestä.

Evoluutiopsykologit ovat tutkineet metsästäjä-keräilijöiden elämäntapaa, sillä ihmislaji on vuosituhansien saatossa sopeutunut kyseiseen elinympäristöön. Jatkossa viittaan näihin ihmisiin sanalla ”alfa”, sillä alfoja he ovat länsimaalaisiin beta-kampaviineriserkkuihinsa verrattuna. 

Liikunta: alfat saavat keskimäärin 130 minuuttia raskasta liikuntaa päivässä. Tuo on enemmän kuin länsimaissa on suositus viikossa! Tämän lisäksi alfat liikkuvat kevyesti usean tunnin ajan päivittäin. Liikunta ehkäisee monia kroonisia sairauksia useiden mekanismien kautta. Se muun muassa lisää aivoissa mielialaa nostavien välittäjäaineiden määrää. Liikunta onkin ymmärtääkseni tehokkaampi lääke masennukseen kuin masennuslääkkeet. Itse olen aina treenannut liian kovaa, jolloin liikunta on itsessään tuottanut stressiä. Yritän jatkossa liikkua vähän vähemmän pakonomaisen kovaa ja nauttia enemmän.

Sosiaaliset kontaktit: alfat elävät melko pienissä heimoissa. Kaikki tuntevat toisensa ja sosiaalisessa kontaktissa ollaan suurin osa ajasta. Jokaisen panosta tarvitaan, jotta heimo selviytyy. Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Yksinäisyys on länsimaissa yksi masennuksen juurisyy; kukin elelee omassa pienessä kuplassaan. Yhteisöllisyyden tunnetta ei juuri ole. Lisäksi somessa kilpaillaan siitä, kenen elämä näyttää loistokkaimmalta. Tämä pinnallinen vertailu muihin itsessään jo luo pahoinvointia ja etäännyttää muista. Yksinäisyys onkin tutkimusten mukaan keholle epäterveellisempää kuin esimerkiksi tupakointi. Luonnossa yksinäinen ihminen on hyvin nopeasti kuollut ihminen. Ei siis ihme, että yksinäisyys johtaa masennukseen. Siinä keho yrittää signaloida, että pitäisi ripeästi hakeutua muiden ihmisapinoiden seuraan. Koitan jatkossa itsekin vähentää netissä roikkumista ja olla enemmän muiden Homo sapiensien seurassa.

Luontokontakti: alfat ovat lähes koko ajan luonnon helmassa. Luonnossa oleminen laskee tutkimusten mukaan stressihormonien määrää veressä. Ja krooninen stressi puolestaan on yksi masennuksen juurisyy. Eräjormailu ei itseäni niin kiinnosta, mutta koitan lisätä luonnossa oleilun määrää.

Ravitsemus: länsimainen ravitsemus on yksipuolista ja usein epäterveellistä: paljon kaloreita mutta vähän ravinteita. Tämä johtaa lihomiseen, joka itsessään johtaa masennukseen. Ylipaino lisää tutkimusten mukaan masentumisen todennäköisyyttä yli 60%. Syyt ovat pitkälti biokemiallisia: esimerkiksi korkea rasvaprosentti aiheuttaa aivoihin kroonisen matala-asteisen tulehdustilan, joka voi johtaa masennukseen. Alfat tunnistaa jo ulkomuodosta. He näyttävät kilolta kasviksia päivässä. Länsibetat taas viidelta hampurilaiselta päivässä. Itsekin syön liian yksipuolisesti. Yritän jatkossa syödä enemmän kasviksia ja vihanneksia.

Stressi: alfat eivät elä kroonisessa stressissä kun taas länsimaalaiset usein elävät. Stressin lähteitä on länsimaissa lähes loputon määrä. Itse yritän jatkossa stressata vähemmän työasioita. Siinä on yhä eniten parannettavaa itselläni. 

Uni: alfat nukkuvat tarpeeksi. Betat nukkuvat liian vähän, mikä johtaa krooniseen stressiin ja tulehdustilaan aivoissa. Lisäksi immuunipuolustus heikkenee merkittävästi, jos kärsii univajeesta. Yritän saada 8h unta vuorokaudessa.

Tuhannet muut eroavaisuudet: alfat eivät istu nojatuolissa tai sohvalla, ne istuvat syväkyykyssä. Länsibeta ei yleensä edes pääse kyseiseen asentoon, vaikka kuinka yrittäisi. Kehno liikkuvuus altistaa useille fyysisille vaivoille sekä loukkaantumisille. Alfat hankkivat lihansa luonnosta. Usein strategiana on juosta eläin näännyksiin. Betat taas pysäköivät autonsa mahdollisimman lähelle marketin ovea, pingviinikävelevät lihatiskille ja ostavat lihaa, joka on marinoitu ennenaikaisella sydäninfarktilla. Kauppareissun suurin urheilusuoritus on ahtautuminen ratin ja penkin väliin. 

Yritän siis jatkossa elää enemmän yhdenmukaisesti sen kanssa, millaiseen elinympäristöön ja elintapaan yhteensopivaksi evoluutio on ihmislajin vuosituhansien aikana muovannut. Sivutuotteena saan terveemmän kehon ja mielen. Suurin haaste on moderni maailma ympärilläni. Se yrittää pakottaa minut elämään beta-orjan tavoin. 

The Game is On.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit