tiistai 17. toukokuuta 2022

Annoin kenkää sijoitusneuvojalleni


Eräs finanssialalla jo melko pitkään vaikuttanut ystäväni on viimeiset 7 vuotta toiminut sijoitusneuvojanani. Hän saa luontaisella charmillaan, jumalaisella ulkonäöllään ja sarasvuomaisilla puheenlahjoillaan taivuteltua kenet tahansa puolelleen. Tulee vaistomaisesti vaikutelma, että hän on lähes minkä tahansa tilaisuuden terävä-älyisin tyyppi. Eilen annoin hänelle kuitenkin potkut tehtävästään.

Olen jo jonkin aikaa epäillyt sijoitusneuvojani pätevyyttä. Kaikkein ilmiselvin indikaattori ystäväni heikoista kyvyistä on tietysti salkkuni kehitys; se on hävinnyt dramaattisesti ACWI:lle. Pelkkää yhtä tähteä pukkaa Sharevillessä. 

Tämän lisäksi ystäväni on viime kuukaudet soitellut minulle yhä tihenevään tahtiin ja joka kerta hänellä on ollut tarjota uusi mullistava sijoitusstrategia. Koko ajan pitäisi olla muuttamassa plääniä. Viimeksi eilen hän sai minut melkein ylipuhuttua myymään koko salkkuni ja sijoittamaan kaiken EM valueen, sillä sitä saa kuulemma nyt puoli-ilmaiseksi. Siinä vaiheessa kun hän otti vielä esille sijoitusten vivuttamisen, minulta meni totaalisesti teekuppi nurin. Tehtyäni selväksi, etten enää jatkossa huoli ystävältäni sijoitusneuvoja, oli hermostoni ajautunut niin koville tärinöille, että jouduin antamaan synapseilleni aamuviiteen asti piippuhoitoa keinutuolissani Boglen kuvaa tuijotellen ja hengitysharjoituksia tehden.

Olen yli 7 vuoden ajan hävinnyt ACWI:lle. Eiköhän tämä nyt jo riitä. Jos kaikki menee hyvin, ehdin sijoittamaan uutta rahaa markkinoille vielä noin 20 vuoden ajan. Siinä ajassa saan toivon mukaan sijoitettua 100 000 - 150 000€ markkinoille. Se ei ole paljon eikä minulla ole varaa hukata hyviä sijoitusvuosia enää yhtään enempää.

Jatkossa en kuuntele yhtä sijoitusneuvojaa, vaan delegoin homman joukkoälylle; tuhansille analyytikoille, merkittäville institutionaalisille sijoittajille, algoritmeille, valkokauluspsykopaateille sekä miljoonille tuulipuvuille. Eniten äänivaltaa saa se, jolla on eniten rahaa. Uskon, että lopputuloksena saan viisasta sijoitusneuvontaa ja rahani ovat turvallisissa käsissä. 

En myöskään jaksa enää kauhistella markkinan isoa jenkkipanoa saati Shillerin PEr$vakoa. Kai niillekin syynsä on.

Jatkossa sijoitan palkasta 100% ACWI-indeksiin (IUSQ-ETF:n). Varmasti välillä tulee hairahdettua, mutta pyrin kuitenkin pitkällä tähtäimellä pysymään rouva markkinalle uskollisena.

Kiitos ja Anteeksi.

https://www.msci.com/documents/10199/a71b65b5-d0ea-4b5c-a709-24b1213bc3c5

1 kommentti:

  1. Tsemppiä indeksaamisen kanssa! Se on toisaalta helppo mutta toisaalta vaikea valinta, koska veri vetää helposti sijoittamaan omiin tai siis sijoitusneuvojan ideoihin.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen seitsemän vanhaa blogikirjoitustani. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi ...

Suosituimmat tekstit