perjantai 13. toukokuuta 2022

Tabula rasa - Paluu lähtöruutuun

 


Miten sijoittaisin, jos aloittaisin vasta nyt sijoittamaan? Oletetaan, että tietäisin sijoittamisesta samat asiat kuin nyt. Pyrkisin todennäköisesti aikalailla seuraamaan MSCI ACWI:ä. USA:n noin 60%:n paino (ja nykyinen korkea arvostustaso) silti häiritsisi. Tämän takia sijoittaisin todennäköisesti myös pienen siivun erittäin vähäkuluisiin Nordnetin ”superrahastoihin” ja EUNK-ETF:n (Eurooppa), jotta USA:n paino pysyisi maksimissaan 50-53 prosentissa. Sijoittaisin mahdollisimman pieneen määrään ETF:iä, jotta kyky ja houkutus poiketa markkinapainosta olisi mahdollisimman pieni. 

Huomaan, että olen psykologisen harhan ”uhri”. Tuon harhan nimi on sunk cost fallacy. Olen sijoitusurani alusta lähtien poikennut melko selvästi markkinapainosta (alussa syynä oli tietämättömyys). Tuo on johtanut ACWI-indeksille häviämiseen, joka on taas ruokkinut lisänäkemyksen ottamista. On ollut vaikea siirtyä markkinapainoiseen sijoittamiseen, koska menetetyt tuotot ovat ärsyttäneet ja olen ajatellut, että kohta esim USA alkaa alituottamaan muihin maihin nähden. 

Lisäksi huomaan vertaavani salkkuni heiluntaa ja tuottoja ACWI:n.

Järkevää olisi vain myöntää tehdyt tappiot ja palata kurinalaiseen ja sääntömääräiseen sijoittamiseen. Menetetyillä tuotoilla ei pidä olla väliä, kun mietitään tulevia sijoituksia. 

Tämän takia yritän aloittamaan alusta, tyhjältä pöydältä. Henkisesti tyhjällä salkulla.

Tämän takia pyrin jatkossa sijoittamaan suunnilleen seuraavilla painoilla:

IUSQ 90%

Ruotsi/Suomi ”superit” 10% (5% & 5%) tai EUNK (Eurooppa).

Tuolla tavalla sijoittamalla sijoitan joka kuukausi 23 kehittyneeseen ja 24 kehittyvään maahan eli yhteensä 47 maan osakemarkkinoille. Mistään en jää paitsi eli FOMO pysyy aisoissa. ”Supereiden” ja EUNK:n avulla saan pidettyä USA:n osuuden maksimissaan 50-53% prosentissa. Hyvä puoli ”supereissa” on se, että niihin voin sijoittaa kuukausittain tarkalleen halutun prosentuaalisen osuuden toisin kuin ETF:iin sijoittaessa. Niitä pitää ostaa aina kokonainen kappalemäärä. 

ACWI ei vaikuta tarjoavan kovinkaan ruusuisia tuotto-odotuksia. Kompensoin tuota huonoa tuotto-odotusta pitämällä säästöasteen kohtuullisen hyvänä ja pitäytymällä 100% osakkeissa. Lisäksi pidän holdausajan hyvin pitkänä. Saan enemmän tyydytystä omistusten holdaamisesta kuin niiden konvertoimisesta kulutukseen. Varallisuus tarjoaa turvaa, mahdollisuuksia, henkistä liikkumatilaa, vapauden tunnetta, alentaa verenpainetta ja saa työelämän tuntumaan vähemmän orjuudelta. Pakkopaita tuntuu sitä löysemmältä mitä kovemmalla paineella salkku pullottaa.

”Complexity is a cost. Simplicity is an alpha.”

-Rick Ferri

”If you sin, sin only a little.”

-Larry Swedroe

P.S. Täältä näet MSCI ACWI IMI:n maantieteeliset painot:

https://www.msci.com/visualizing-investment-data/acwi-imi-complete-geographic-breakdown

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit