sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

Sillisalaatti


Alla listaus kaikista osakesijoituksistani kategorioittain.

Yhteensä 27 rahastoa (sisältää myös ETF:t). Jokainen kategoria sisältää enemmän kuin yhden rahaston (summat pyöristettyjä):

Kehittyvät markkinat (2 kpl) 21 360€

Eurooppa-rahastot (5 kpl) 4790€

Maailmarahastot sisältäen myös pienyhtiöt (4 kpl) 52 500€

USA- ja Pohjois-Amerikka -rahastot (4 kpl) 20 970€

Suomi + Ruotsi (+ Tanska + Norja) (6 kpl) 4770€

Aasia-rahastot (3 kpl) 2880€

Erikoisrahastot (lääketeollisuuden rahasto jne) (3 kpl) 4160€

Maantieteelliset painot:

Kehittyvät markkinat 19,2%

Muu maailma 80,8%  (USA:n osuus arviolta noin 47-49% kaikista osakeomistuksista)

Koon mukaiset painot:

Pienyhtiöt 24,6%

Isot yhtiöt 75,4%

Salkkuja on minulla eri palveluntarjoajilla useampia ja yhteensä ne sisältävät siis 27 rahastoa. Kokonaisuutta on vaikea hahmottaa, joten senkin takia haluan jatkossa yksinkertaistaa sijoittamistani ja laittaa kaiken uuden rahan yhteen rahastoon eli EUNL:n. Olisinpa tiennyt sijoittamisesta heti alkutaipaleella kutakuinkin yhtä paljon kuin nyt, niin kokonaisuus olisi paljon yksinkertaisempi.


4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Aloittelevana sijoittajana ja paljon blogiasi lukeneena kysyn: mihin instrumentteihin sijoittaisit, jos aloittaisit puhtaalta pöydältä tänään? Pelkkä IUSQ?

  Olen kallistumassa pelkkään IUSQ:n, mutta toisaalta jatkuvasti ajattelen, että jään jostain paitsi. Yksinkertaisena haluan homman toki pitää.

  VastaaPoista
 3. Jos alottaisin puhtaalta pöydältä, pysyisin lähellä markkinapainoja. Joko sijoittaisin is3n ja eunl komboon, tai sitten pelkästään iusq:n. Tosin helppo näin on sanoa. Varmasti olisi houkutus vähän tiltata sijoituksia jotenkin. Eniten markkinapainossa häiritsee Yhdysvaltojen iso paino. EUNL:ssä ja IS3N:ssä pidän niiden massiivisesta koosta. IUSQ on vielä selvästi pienempi rahasto.

  VastaaPoista
 4. Erinomainen hajutus, alhaiset juoksevat kulut, riittävä säästöprosentti ja päätös siitä, kuinka iso osa omaisuudesta on osakemarkkinoilla. Noilla on eniten merkitystä, ei niinkään tarkoilla allokaatioilla. Kaikilla saman riskitason sijoituskohteilla on kutakuinkin sama tuotto-odotus. Mitä alhaisempi riski, sitä alempi tuotto-odotus. Osakkeet ovat verrattain riskisiä, joten niiden tuotto-odotus on kauttaaltaan hyvä. Toki jonkin verran eroja riskissä (ja tuotoissa) on osakemarkkinoiden sisälläkin (esim USA versus kehittyvät markkinat).

  VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen seitsemän vanhaa blogikirjoitustani. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi ...

Suosituimmat tekstit