perjantai 14. toukokuuta 2021

Laskin salkulleni tuottoennusteen tälle vuosikymmenelle ammattilaisten arvioita hyödyntäen


Tammikuussa erinäiset finanssialan toimijat ennustivat osakkeiden tuotot seuraavalle noin 10v ajanjaksolle. Kyseiset yhtiöt olivat BlackRock, Vanguard, JPMorgan, Morningstar ja Research Affiliates. Laskin keskiarvot näistä ennusteista. Luvut ovat nominaalisia, eli niistä ei ole vielä otettu inflaatiota ja kuluja pois.

USA 3,14%.

Muu kehittynyt maailma 6,32% (osa firmoista ennusti tuotot kylläkin vain Euroopan osalta).

Kehittyvät markkinat 6,8%.

Luvut ovat suuntaa-antavasti tällaiset. Luvut on laskettu ymmärtääkseni large cap -yhtiöistä. Salkussani on kuitenkin paljon small capeja, joten nämä ennusteet eivät todennäköisesti täysin sovellu omaan salkkuuni, mutta käytän niitä silti. 

Salkkuni maantieteellinen allokaatio on seuraava:

USA 50%

Muut kehittyneet maat 33% 

Kehittyvät markkinat 17%. 

Lasketaan, paljonko salkkuni tuottoennuste on seuraavalle 10v ajalle:

0,50 x 3,14% + 0,33 x 6,32% + 0,17 x 6,8% = 4,81%, eli noin 4,8%.

Oletan, että inflaatio on jatkossa keskuspankkien tavoitetta hieman isompi, eli 2,3%. Lisäksi oletan, että juoksevat kulut sekä osinkojen lähdeverot syövät 0,6% tuotoista. Jäljelle jää vuosittaista reaalituottoa kulujen ja inflaation jälkeen:

4,8% - 2,9% = 1,9%.

Salkkuni on nyt noin 90 000€. Jos en sijoittaisi enää lainkaaan uutta rahaa markkinoille, salkku kasvaisi kymmenessä vuodessa 1,9% annualisoidulla reaalituotolla 108 600 euroon.

Yllä olevat ennusteet ovat vain ennusteita ja markkina voi yllättää jatkossakin. Niihin ei siis pidä sokeasti luottaa. Itse en näiden laskuharjoitusten jälkeen ole kuitenkaan ainakaan ylipainoon USA:a laittamassa. Jatkossa sijoitan tylsästi sijoitussuunnitelmani mukaisesti, eli tankkaan EUNL:ää kunnes kehittyneet markkinat (is3n) ja small capit (iusn) lähestyvät markkinapainoa. Eli viimeaikainen USA:n tankkaaminen saa minun osaltani nyt kyllä loppua. 

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Saa nähdä, loppuuko USA:n osakemarkkinan ylivoima muuhun maailmaan nähden tällä vuosikymmenellä ainakin hetkeksi. En ylläty, jos niin tosiaan käy. Jos USA kuitenkin dominoi tälläkin vuosikymmenellä, kelpaa sekin minulle oikein hyvin. 

Alla linkki käyttämääni lähteeseen:

https://www.morningstar.com/articles/1018261/experts-forecast-stock-and-bond-returns-2021-edition

2 kommenttia:

  1. Esitän kysymyksen, että minkä arvon annat sille, että ostovoimasi säilyy? En tiedä Teslan tarkkaa hintaa nyt, mutta jos ajatellaan saat Teslan nyt salkkusi arvolla. Mikäli pidät rahat kymmen vuotta pannkitilillä, et todennäköisesti saa uutta Teslaa. Vastavasti sijoittamalla osakkeisiin saat Teslan ja jää vähän sujan varteen. Jos Teslan hinta nousee rajusti saatat saada markkinan yllätyksen tuottona et ehkä silloinkaan pysty ostamaan Teslaa, mutta ehkä jotain muuta mukavaa ehkä käyttämään Teslan robotaksia.

    VastaaPoista
  2. Nyt en ymmärrä kysymystä. Sijoitan jatkossakin rahani osakemarkkinoille, en tilille. Eli tottakai haluan, että pitkässä juoksussa ostovoima vähintään säilyy.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit