perjantai 7. toukokuuta 2021

Suunnitelmani salkun tuotoilla elämiseen


Tämä kirjoitus ei ole sijoitusneuvo. Lisäksi se saattaa sisältää paljon asiavirheitä, kuten muutkin blogikirjoitukseni. 

Yhdysvaltojen osakemarkkinan historiallisia tuottoja on tutkittu paljon. Tutkimustulosten mukaan salkusta voi myydä noin 4% vuosittain 30v ajan, ja salkku ei silti tuona aikana hyvin todennäköisesti ehdi sulaa nolliin. Lisäksi vuosittain salkusta nostettavaa summaa nostetaan kyseisen vuoden inflaation verran. Eli alussa miljoonan euron salkusta voidaan nostaa 2% inflaatio-olettamalla:

1. vuosi 0,04 x 1 000 000€ = 40 000€

2. vuosi 0,04 x 1,02 x 1 000 000€ = 40 800€

3. vuosi 0,04 x 1,02 x 1,02 x 1 000 000€ = 41 616€

Jne...

Romahduksissa ei euromääräistä nostettavaa summaa missään vaiheessa pienennetä. 

Mitä tämä tarkoittaa suomalaiselle sijoittajalle, joka hajauttaa sijoitukset globaalisti matalakuluisiin indeksiosuusrahastoihin? Ensinnäkin kuluja tulee noin 0,5% vuodessa (juoksevat kulut + osinkojen lähdevero). Lisäksi 4%:n sääntö koskee vain USA:n historiallisia markkinatuottoja. USA:n osakemarkkina on ollut yksi parhaiten tuottaneista markkinoista maailmassa, joten sitä ei voi yleistää koskemaan koko globaalia markkinaa. Lisäksi alkuperäisessä tutkimuksessa salkku koostui osittain myös bondeista.

Itse en uskalla sijoittaa pelkästään yhden maan osakemarkkinoille, vaan haluan hajauttaa sijoitukset ympäri maailmaa. Tämän takia en usko, että 4%:n sääntö toimii välttämättä omalle salkulleni. Lisäksi haluan jättää myös melko ison salkun perinnöksi. Olenkin pohtinut mahdollisimman yksinkertaista sääntöä itselleni salkun tuotoilla (osittain) elämiseen. Ajattelin, että tuo sääntö voisi olla esimerkiksi tällainen:

”Myy vuosittain (enintään) 3,0% salkun kulloisestakin arvosta. Jos globaali markkina on laskenut yli -25% kaikkien aikojen all time high -lukemasta, ei myydä mitään.”

Eli euromääräinen myyntisumma pienenee markkinaromahduksissa ja tietyn rajan jälkeen ei myydä omistuksia lainkaan. Myöskään mitään inflaatiokorotuksia ei tehdä. Myyntejä ei myöskään ajoiteta, vaan myyntipäivä on joka vuosi sama (esim marraskuun 5. päivä). Tutkimusten mukaan osakemarkkinat viettävät valtaosan ajastaan lähellä all time high -lukemia, joten myynnit onnistunevat useimpina vuosina.

Salkkuni tuskin koskaan kasvaa niin suureksi, että se kattaisi kaikki elämisen kuluni. Toisaalta aion pitää elinkustannukset niin alhaisina, että maltillisellakin työnteolla saan kulut katettua. Salkun avulla voi sitten toteuttaa kaikenlaisia pieniä ja vähän isompiakin unelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen seitsemän vanhaa blogikirjoitustani. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi ...

Suosituimmat tekstit