maanantai 23. marraskuuta 2020

Pakka levällään

 


Sijoitusteni allokaatio-ongelma ja sen ratkaiseminen pyörii yhä mielessä. Päätinkin, että turha kirjoittaa tässä kohtaa ylös mitään lukkoon lyötyä suunnitelmaa, kun tuntuu ettei mihinkään ole tyytyväinen. Tässä kuitenkin tämän hetken mietinnät, jotka saattavat kyllä muuttua matkan varrella milloin vain:

Haluan mahdollisimman nopeasti sijoitusten allokaation lähemmäs globaalin indeksin allokaatiota. Koska USA on selvässä alipainossa (sitä on arviolta 43% sijoituksista) aion tankata S&P 500 -indeksiä SXR8:n avulla nyt niin pitkään, kun tuntuu hyvältä. Veikkaan, että ainakin 50% haluan saada täyteen. Tuon tavoitteen saavuttamisessa menee monta kuukauttaa ja useita tuhansia euroja. Tämän jälkeen voisi sitten alkaa taas tankata EUNL:ää, jonka sisältämät maakohtaiset allokaatiot elävät kätevästi itsekseen vuosikymmenien aikana maailmalla tapahtuvien muutoksien mukana.

Tähän asti olen pitänyt Yhdysvaltoja hieman alipainossa, koska olen halunnut ostaa edullisempia indeksejä. Nyt on kuitenkin nöyrryttävä ja todettava, että passiivisena indeksisijoittajan minulla ei ole yhtään sen enempää tietoa markkinoista kuin suurilla massoillakaan. Uskon, että markkina on minua viisaampi. Köyhänä minulla ei ole yksinkertaisesti varaa ottaa näkemystä. Saattaa hyvinkin olla, että USA jatkaa maailman talouden veturina vielä monta vuosikymmentä ja että esimerkiksi Kiina kommunistisena valtiona ei tule pärjäämään USA:lle. S&P 500 on tuottanut viimeisen 150 vuoden aikana annualisoidusti 7% vuodessa INFLAATION PÄÄLLLE. Vuosien 1980-2020 välillä vastaava lukema on huimat 8,5%. Melko vakuuttavia tuottoja, pakko myöntää. Sen sijaan Euroopasta tulee itselleni mieleen lähinnä stagnaatio. Juurikin Eurooppa minulla on ylipainossa (erityisesti Pohjoismaat) ja tietysti kehittyvät markkinat.

Erinomaisen tuottohistorian lisäksi itseäni miellyttää tuossa SXR8:ssa sen koko (40 miljardia dollaria) sekä todella alhaiset vuosittaiset juoksevat kulut (0,07%).

Saattaa olla, että tämän kirjoitettuani, USA alituottaa esimerkiksi seuraavat kymmenen vuotta. Tällä ei sinänsä ole väliä, sillä minulla on muu maailma jo ylipainossa, eli sitä kautta saan sitten ylituottoa USA:n verrattuna. 

Tämän lisäksi pidän mielen avoinna kurssiromahduksien suhteen. Saatan pörssiromahduksissa myydä tuolloin tappiolla olevia rahastoja (jotka jo nyt tuntuvat virhesijoituksilta) ja ostaa niillä rahoilla esimerkiksi SXR8:aa tai EUNL:ää. Tämäkin riippuu romahduksen luonteesta ja siitä, kuinka isoa volatiliteettia on ilmassa. Kymmenen prosentin kurssinvaihtelut päivässä hankaloittavat perinteisten rahaston myyntejä kun myyntihinnasta ei ole mitään tietoa.

Katsotaan, mitä tulevat kuukaudet teen. Mutta näillä mennään kunnes taas toisin päätän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit