torstai 5. marraskuuta 2020

Me kaksi & Fire


Fiksukuluttaja pyysi Sharevillessä taloudellista riippumattomuutta tavoittelevia vastaamaan kyselyynsä. Kyselyn tuloksia käytetään pohjana blogiartikkelille. Päätin vastata kyselyyn suoraan blogissani. Tsekkaa erinomainen blogi osoitteessa: https://fiksukuluttaja.fi/

Alla vastaukseni:

Ikä: 37
Sukupuoli: Mies

Montako vuotta olet tietoisesti tavoitellut FIRE:ä: 6 vuotta.
Kuukausitulojen keskiarvo: Bruttona 3500e
Asteikolla 1-10, kuinka lähellä olet mielestäsi ennenaikaista eläköitymistä: 3

Kysymykset:

1. Mainitse 3 sinulle tärkeintä eniten motivoivaa syytä taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun? 

Ajatus siitä, että pitäisi tehdä 40h viikossa töitä vanhuuseläkkeeseen saakka on melko masentava. Tarvitsen suuremman tavoitteen. Lisäksi en usko, että eläkejärjestelmä on kestävällä pohjalla ja tulevaisuudessa eläkeikää tullaan todennäköisesti nostamaan lisää. Arvostan vapaa-aikaa ja muutoinkin vapautta ja sitä pystyn saamaan varallisuutta kasvattamalla. Suvussani on paljon dementiaa enkä itsekään siltä välttämättä tule välttymään. Haluan nauttia vapaudesta ennen kuin se on myöhäistä.

2. Mainitse 3 vastenmielisintä asiaa, joista haluat päästä ja uskot pääseväsi eroon taloudellisesti riippumattomana

Aikaiset herätykset ovat myrkkyä kropalleni. Olen myöskin iltakukkuja, joten työelämän rytmi ei ole optimaalinen itselleni. Taloudellisesti riippumattomana ei ole pakko tehdä asioita vain rahan takia. Voin tehdä itselleni merkityksellistä työtä juuri sen verran kuin koen sopivaksi. Tällöin stressi ja kiire vähenevät ja voin elää merkityksellisempää elämää. Taloudellisesti riippumattomana on helpompi elää hetkessä.

3. Oletko FIRE:ttäjänä kaapissa? Eli puhutko avoimesti tavoitteestasi? Olipa vastauksesi ei tai kyllä, kerro hieman miksi.

Olen kuin Bruce Wayne; päivisin olen työlleni vihkiytynyt ahkera suorittaja, mutta kannan sisälläni mahtavaa salaisuutta. Oikea identiteettini tai alter egoni on firettäjä, jolle nykyinen työmaailma tuntuu aivan liian rajoittavalta ja joka koittaa pelata itsensä systeemin sääntöjä noudattaen systeemin ulkopuolelle. Bruce Waynekin voi olla Bruce Wayne vain siksi, että on varakas. Koen, että olen löytänyt salaisen koodin, jota noudattamalla pääsen vapaaksi yhteiskunnan kahleista. Juuri kukaan ei tiedä tavoitteistani, sillä koen, että harva ymmärtäisi tarkoitusperiäni. Ihmiset näkisivät toimintani todennäköisesti itsekkääksi ja pinnalliseksi. Oikeasti haluan vain elää elämäni niin, että se olisi mahdolisimman merkityksellinen ja niin, että voisin elää sen arvojeni ja unelmieni mukaisesti.

Tavoitteistani tietää vain vaimoni, eikä hänkään taida tietää, kuinka tosissani taloudellista riippumattomuutta tavoittelen. Vanhempani tietävät vain, etten haluaisi tehdä töitä eläkeikään saakka ja että koitan sijoituksillani saada kerättyä varallisuutta. Kavereille olen sanonut vain, että haluaisin eläköityä hieman ennen eläkeikää tai ainakin downshiftata muutamaa vuotta aiemmin. Tarkemmin en ole kertonut, sillä pelkään puheideni aiheuttavan kateutta. Työkavereille en ole kertonut, sillä firen tavoittelu on vastoin ammattini normeja, jossa työtä tehdään pitkälti velvollisuudentunnosta tai kutsumuksesta. Työkaverini saattaisivat pitää ajatuksiani edesvastuuttomina tai pähkähulluina.

4. Mitä lähipiirisi ajattelee FIRE:ttämisestäsi? Jos he eivät tiedä siitä, miten luulisit heidän kommentoivan tavoitettasi?

Vanhempieni mielestä elämä on tässä ja nyt ja että kukaan ei tiedä kauanko täällä eletään. Täten ei eläkeasioita kannata murehtia. Kaverit varmaankin ajattelisivat, että tavoite on hyvä, mutta vaatii liian säästeliästä elämäntapaa ja ettei se ole kovin realistinen. 


5. Millä aikataululla uskot saavuttavasi taloudellisen riippumattomuuden?

Täydelliseen riippumattomuuteen saattaisi mennä jopa 25 vuotta. Aion kuitenkin vähentää töiden määrää jo ennen tuota. Osittainenkin taloudellinen riippumattomuus antaa mahdollisuuden vähentää työntekoa radikaalisti.

6. Kuinka ison osan tuloistasi säästät tällä hetkellä?
Noin 35%.

7. Pyritkö hankkimaan aktiivisesti lisätuloja vai keskitytkö vain säästämisasteen nostamiseen?

Aiemmin tein parin vuoden ajan myös sivutyötä. Nyt teen hieman ylitöitä, mutta jatkossa keskityn vain säästämisasteen hyvänä pitämiseen.

8. Millä sijoitusstrategoilla yrität kasvattaa varallisuuttasi? (lista, esim. indeksirahastot, suorat osakkeet, asunnot)

Sijoitan kuukausittain laajoihin indeksiosuusrahastoihin eli etf:iin globaalilla hajautuksella. Eli sijoitan vain osakemarkkinoille.

9. Liittyykö FIRE:n tavoittelusi tunteeseen siitä, että et luota työllistymiseesi tulevaisuudessa?
(kyllä, en, en osaa sanoa)

Ei, sillä alallani on runsaasti töitä, mutta työ on liian stressaavaa. Uskon siis työllistyväni jatkossakin. Työn orjuuden astetta koitan vähentää varallisuutta kasvattamalla.

10. Uskotko suomalaiseen eläkejärjestelmään?
En.

 11. Pidätkö / nautitko työstä, jota tällä hetkellä teet? (asteikolla 1-5)

Nautin 3. Tuntemukset vaihtelevat usein äärilaidasta toiseen. Työtä on liikaa.

12. Mainitse mielestäsi keskeisimmät väärinkäsitykset, mitä FIRE:n tavoitteluun liittyy?
(esim. 1-5 asiaa)

Luullaan, että FIRE tarkoittaa loputonta löhöilyä ja lomailua. Itselleni se tarkoittaa vapautta tehdä merkityksellisiä asioita ja sopivia määriä itselle mielekästä työtä. Lisäksi luullaan, että FIRE:ssä luksus ja raha ovat tärkeintä. Oikeasti tärkeintä on aika ja vapaus. Nyt kun isänpäiväkin lähestyy, niin kukin voi miettiä, mahdollistaako perinteinen työelämä sen, että voi viettää tarpeeksi aikaa vaikkapa lastensa kanssa. Lisäksi materia on itselleni lähinnä rasite. The things you own end up owning you.

13. Miten uskot ihmissuhteidesi muuttuvan, kun olet saavuttanut FIRE:n? Koetko esimerkiksi ystävyyssuhteiden vaikeutuvan erilaisten (mahdollisten) kateuden tunteiden myötä?

En usko, että sillä tulee olemaan kauheasti vaikutusta ystävyyssuhteisiini, sillä elämäni tulee aina vaikuttamaan melko vaatimattomalta. Luksushan yleensä saa kateuden nostamaan päätään. Sen sijaan minulla on enemmän aikaa nähdä ystäviäni, jolloin ystävyyssuhteiden luulisi vahvistuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit