sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Osakkeiden tuotto-odotus


Aswath Damodaran on arvostettu rahoituksen professori, joka opettaa yritysrahoitusta ja osakearvostusta New Yorkin yliopistossa. Hänen mukaansa USA:n osakemarkkinan tuotto-odotuksen voi arvioida seuraavasti:

Osakkeiden tuotto-odotus = U.S. 10 year treasury bond + equity risk premium

Toisin sanoen osakkeiden nominaalinen tuotto-odotus on riskitön korko + osakkeiden riskipreemio.

Damodaranin mukaan osakeriskipreemio USA:ssa on 1.9.2024 eli juuri nyt 4,05%. Riskitön korko on nyt 3,9%. Täten Damodaran ennustaa USA:n osakemarkkinan tuottavan pitkällä aikavälillä nominaalisesti noin 8%. Jos arvioi, että inflaatio + sijoittamisen kulut ovat pitkällä aikavälillä 4%, jäisi reaaliseksi tuotoksi noin 4%. Itse oletan saavani 3,6% reaalituoton, jolloin salkku tuplaisi reaalisesti aina 20 vuoden välein (72 : 3,6 = 20).

Damodaranin ”ennustus” koskee USA:n osakemarkkinaa, mutta muun maailman tuotto-odotus tuskin on ainakaan alhaisempi. Jos osakkeista voi todella odottaa noin 8% nominaalista tuottoa, ei tulevaisuus näytä mielestäni yhtään hassummalta.

Lähteet:

https://youtu.be/Ciy_5uAMdrw?si=V3364xiZvSzRwcPI

https://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/

P.S. Jatkossa tulen hieman muuttamaan ”kuukausiraporttiani”. Tulen seuraamaan seuraavia lukuja: nettotulot, kulut, kuukausisijoituksen määrä, kuukausisijoituksen prosentuaalinen osuus kuukauden nettotuloista, käteisen määrä ja salkun koko. En siis enää seuraa säästöprosenttia, vaan korvaan sen tuolla kuukausisijoituksen prosentuaalisella osuudella nettopalkasta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit