sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Kesäkuu 2024

  

Enjoy life. There is plenty of time to be dead.”

 - Hans Christian Andersen

Kesäkuun nettotulot: 2512€ (Note to Self: Älä koskaan äänestä Kokoomusta.)

Menot: 2714€

SÄÄSTÖÖN: 2512€ - 2714€ = -202€

SÄÄSTÖPROSENTTI: -202€ 2512€ = -8,0%

Osakemarkkinoille: noin 665€ = 26%

Varat:
Käteinen: 13 000€
Rahasto- ja ETF-sijoitusten arvo: 155 000€
Salkun koko 10,0 kertaa elämisen vuosikulut.
Asuntolaina on maksettu. Muutakaan lainaa ei ole. Asuntoa en edes laske varallisuudeksi. Asunnon voi juoda, muttei sitä voi syödä. Asunto on kuluerä. Vain likvidit varat tuovat elämään vapautta.  

Likvidit varat yhteensä: 168 000€
 
Mietteitä: Kuten jo viime kuussa ennustin, jatkaa talouteni hallitsematonta syöksykierrettään. Säästöprosenttini oli negatiivinen (-8%). Kohdalle osui pari isoa ostosta, kaikenlaisia ikäviä laskuja ja mikä pahinta, paljon syntistä tuhlailua. Ei ole lomailu helppoa. 

Tässä kuussa saavutin vihdoin aiemmin asettamana minimitavoitteen eli salkun koko saavutti 10 x viime vuoden elämisen kulut. Todellinen minimitavoitteeni on kuitenkin 200 000€ salkku. Jos osakemarkkina jatkaa nousuaan, voin sen saavuttaa noin kahden vuoden sisällä. Voi siihen toki kymmenenkin vuotta mennä, jos pörssi tarjoaa lähivuosina herkullisia ostopaikkoja eli karmeita romahduksia.

Tässä kuussa ilmestyi uusi globaali ETF 0,07% kuluilla. Sen nimi on Amundi Prime All Country UCITS ETF Acc (ticker: WEBN).  Amundiin ei ehkäpä silti ole luottaminen, sillä se on aiemmin muuttanut jotkin rahastonsa yllättäen ESG:ksi ja myöskin nostanut hallinnointipalkkioitaan. En liiemmin kerjää tulla kusetetuksi, joten pysyttelen kulutehokkaassa, tutussa ja  turvallisessa VGVF:ssä. Myös SPYI:n minulla on enemmän luottoa kuin tähän Amundin ETF:n. Hyvä silti, että tulee lisää hintakilpailua. Jos vaikka hallinnointipalkkiot laskisivat lisää kautta linjan.

keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

VGVF, SPYI ja touhutippa


Note to self. 

Itseäni alkoi taas kiinnostamaan SPYI-ETF:n sijoittaminen, kunnes vertasin VGVF:n ja SPYI:n tracking differenceä (TD). Nopeasti lopahti innostus.

Tässä VGVF:


Tässä SPYI:


VGVF:n TD puksuttaa vuosi toisensa jälkeen hyvin samoissa lukemissa kun taas SPYI:n TD poukkoilee voimakkaasti ja sattumanvaraisesti nollan molemmin puolin. 

Tämän lisäksi VGVF:n kokonaiskulut (lähdeveroineen jne) ovat ainakin parina eri vuotena olleet noin 0,5%, mikä on erinomainen tulos. 

Minulla on jo EM sekä kehittyneiden maiden pienyhtiöt ylipainossa, joten jatkan hamaan tulevaisuuteen valitsemallani tiellä, eli sijoitan jumalaiseen VGVF:n. 

Täältä voit itse selvittää eri ETF:ien TD:t:

https://www.trackingdifferences.com/

Tässä tietoa VGVF:stä:

https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00BK5BQV03


lauantai 1. kesäkuuta 2024

Faijalaisuus ja perintö


Faijalaisuuden ytimessä on puhdasoppinen suhtautuminen perintöön. Kaikki muut suhtautumistavat ovat absoluuttisesti syntiä. Niin maan päällä kuin muuallakin universumissa. Nyt ja aina.

Varallisuus, jonka perit, ei ole sinun, vaan verilinjasi varallisuutta. Olet vain varojen väliaikainen haltija ja suojelija. Olet yksi lenkki ikuisuuteen kurkottavassa elämän ketjussa. Perintö ei ole vain finansseja, se on elinvoimaa. Elämän eliksiiriä.

Elämä tulee rahoittaa etupäässä itse kerätyillä varoilla, ei perinnöllä. Perinnöstä voi nostaa vuosittain ulos enintään 3,0% varojen määrästä. Tärkeintä on kuitenkin suojella perityn pääoman ostovoiman riittävyys seuraavillekin sukupolville. Kunnioitetuin olkoon hän, joka ei ole kuormasta lainkaan syövä. 

Pidän huolen siitä, että tyttäreni aikanaan toteuttaa oppia puhtaasti eikä häpäise esi-isiään ja tulevia jälkipolvia. Jos hän kuitenkin lankeaa syntiin, syytän asiasta raskaasti ennen kaikkea itseäni.


Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit