torstai 22. helmikuuta 2024

Riskit vaanivat sijoittajaa


Tyger Tyger, burning bright,

In the forests of the night;

What immortal hand or eye,

Dare frame thy fearful symmetry?

- William Blake

Sijoittaminen on riskien viidakko. Niiden seassa on rahastosijoittajankin suunnistettava. Tässä esimerkkejä riskeistä.

Markkinariski:

Välillä markkinat romahtavat globaalistikin esimerkiksi -55%. Yksittäisissä maissa on nähty myös paljon suurempiakin romahduksia. Romahduksista toipuminen uusille all time high -tasoille saattaa globaalistikin viedä esimerkiksi jopa 15 vuotta. Miten tätä riskiä voi välttää? Esimerkiksi sijoittamalla osakemarkkinoiden ulkopuolelle. Salkun mörnimisjaksoja voi myös lyhentää sijoittamalla osa rahoista faktoreihin (esimerkiksi arvofaktoriin). Itse aion sijoittaa osan rahoistani IS3S nimiseen ETF:n, joka sijoittaa kehittyneiden maiden arvoyhtiöihin.

Diluutio:

Talouskasvu ei täysimääräisesti siirry osakemarkkinoiden tuotoiksi. Tätä kutsutaan diluutioksi. Erityisesti nopeasti kasvavien talouksien (kehittyvät markkinat) kohdalla diluutio voi olla suurta. Tämä voi heikentää merkittävästi pörssituottoja. Miten tätä riskiä voi välttää? Välttämällä sijoittamista nopeasti kasvaviin talouksiin. Tämän takia tuskin itse juurikaan enää sijoitan uutta rahaa EM:n. 

Pakkolunastus (expropriation):

Ulkomaille sijoittaessa on olemassa riski siitä, että valtio pakkolunastaa omistuksesi. Tätä on tapahtunut historiassa paljon varsinkin sotien ja vallankumousten yhteydessä. Suurin riski pakkolunastuksesta on kehittyvien maiden kohdalla. Miten tätä riskiä voi minimoida? Sijoittamalla ainakin osa rahoista kotimaan pörssiin ja välttelemällä kehittyvien maiden yhtiöitä. 

Rahaston/ETF:n lakkautusriski:

Rahasto tai ETF voidaan lakkauttaa, jolloin olet pakotettu myymään sijoituksesi ja joudut tuotoista verolle. Suurin lakkautusriski on rahastoissa ja ETF:issä, joiden hallinnoitavat varat (AUM) ovat pienet. Myös rahaston/ETF:n liikkellelaskijan koolla ja elinvoimalla on iso merkitys. Tämän takia sijoitan itse vain miljardiluokan AUM:in ETF:iin. Lisäksi sijoitan vain isojen toimijoiden kuten Vanguardin, BlackRockin ja State Streetin ETF:iin.

Rahaston tai ETF:n sijoitusstrategian muuttuminen:

Rahasto voi muuttua esim ESG-rahastoksi aivan yllättäen. Siksi itse suosin peruskaurarahastoja eli rahastoja, jotka seuraavat esim MSCI ACWI- tai MSCI World -indeksejä.

Valuuttariski:

Ulkomaille sijoittaessa (euroalueen ulkopuolelle) otat valuuttariskin, jolloin sijoituksen tuotto huojuu sijoituksen arvonvaihtelun lisäksi valuutan arvonvaihtelun mukana. Valuutan arvonvaihtelusta aiheutuva heilunta vaikuttaa salkun tuottoihin muutamien vuosien ajan, jonka jälkeen kohdemaan inflaatio pikkuhiljaa dilutoi valuuttakurssien vaikutukset. Tätä riskiä voi välttää esimerkiksi sijoittamalla myös oman maan pörssiin (tai euroalueelle) tai hajauttamalla sijoituksia hyvin tasaisesti eri maiden pörsseihin. Scott Cederburgin tutkimusten perusteella olisi hyvä sijoittaa kotimaan pörssiin 5-50% salkusta, jotta salkun SWR (safe withdrawal rate) pysyisi hyvänä. Itse aion sijoittaa noin 10% kokoisen erillisen siivun euroalueelle/Suomeen. Tuota enempää en uskalla euroalueelle sijoittaa, koska olen muutoinkin hyvin riippuvainen Suomen talouden kehityksestä (eläke, sosiaaliturva, palkka jne).

Käyttäytymiseen liittyvät riskit:

Pahinta mitä sijoittaja voi tehdä, on myydä sijoitukset pörssiromahduksessa tai esimerkiksi pelata holtittomasti velkavivulla. Itse en lähtökohtaisesti myy koskaan sijoituksiani. Ainoastaan eläkkeellä saatan niitä hieman myydä (enintään 3% vuodessa), jos tarvitsen lisää tuloja. Sijoittamisessa on paljolti kyse tunteiden hallinnasta.

Muut riskit:

Sairastuminen, potkujen saaminen, avioero ja maan ajautuminen sotaan ovat esimerkkejä ikävistä yllätyksistä, joilla voi olla suuret vaikutukset kykyyn sijoittaa. Näihin kannattaa jokaisen varautua kykynsä mukaan. Esimerkiksi vakuutuksen avulla voi varautua sairastumisen taloudellisiin vaikutuksiin ja avioehdolla avioeroon.

Miten tulisi siis sijoittaa?

Koska sijoittamiseen liittyy hyvin laaja joukko erilaisia riskejä, ei ole yhtä oikeaa tapaa sijoittaa. Jokaisen tulee punnita näitä riskejä suhteessa omaan elämäntilanteeseensa. Niihin lukeutuvat esimerkiksi ikä, sijoitushorisontti, asuinmaa, lähisuvun sairaudet, ammatti, koulutustaso, velat, parisuhdetilanne, perheen koko, sijoitustoiminnan  tavoitteet sekä oma riskinsietokyky. Useimmille meistä hyvä ydin salkulle lienee ACWI IMI.  Sen rinnalle voi salkkuun lisätä muitakin sijoituksia oman riskiprofiilin mukaan. 

When the stars threw down their spears

And water’d heaven with their tears:

Did he smile his work to see?

Did he who made the Lamb make thee?

- William Blake


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit