Kavereiden kesken EUNL. EUNL pyrkii seuraamaan tätä indeksiä:
https://www.msci.com/documents/10199/178e6643-6ae6-47b9-82be-e1fc565ededb
Tässä itse ETF:
Eli rahasto sijoittaa kehittyneiden maiden isojen ja keskisuurien yhtiöiden osakkeisiin. Siitä jää ulos siis pienyhtiöt sekä kehittyvät markkinat, joiden yhteenlaskettu osuus globaalista (free float) markkinasta on tällä hetkellä noin 20%.
Tässä muutama speksi EUNL:stä.
Rahaston juoksevat kulut ovat 0,20%.
Rahaston nettovarat ovat tällä hetkellä noin 44 miljardia dollaria. Taitaa olla Euroopan suurimpia ETF:iä.
Kotipaikka: Irlanti (tämä on osinkojen lähdeverojen kannalta hyvä asia).
Rahasto sijoittaa noin 1500 kohteeseen.
Rahaston saamat osingot uudelleensijoitetaan rahaston sisältämiin yhtiöihin, jolloin säästää veroissa (lyhenne Acc = accumulating).
Miksi sijoitan jatkossa vain EUNL:n?
Omassa salkussani kehittyvät markkinat on selvässä ylipainossa, joten en kaipaa sitä enää yhtään lisää salkkuuni. EUNL sisältää pelkästään kehittyneiden maiden yhtiöitä, joten esimerkiksi poliittiset riskit ovat siihen sijoittavalla pienemmät. On turvallisempaa sijoittaa oikeusvaltioihin kommunistivaltioiden sijaan. Myös pienyhtiöitä (IUSN) on salkussani reippaasti markkinapainoa enemmän, joten niihinkään en tule enää sijoittamaan.
EUNL:ssä mahtavan USA:n paino on tällä hetkellä noin 69%. USA on tuottanut historiassa erinomaisesti ja jos sama meno jatkuu, saan suurimmalle osalle rahoistani kovan tuoton. Buffettin sanoin: ”never bet against America!” Yhdysvallat on läpeensä kapitalistinen valtio. Sieltä on hyvä ammentaa vetoapua omaankin talouteen. Eurooppa keskittyy lorvailuun kun taas USA bisnekseen. En kuitenkaan uskalla laittaa kaikkia omenoita samaan koriin, joten siksi hajautus koko kehittyneeseen maailmaan. EUNL:ssä Yhdysvaltojen jälkeen isoimmat painot ovat tällä hetkellä seuraavilla mailla:
Japani 5,98%
Iso-Britannia 4,22%
Kanada 3,46%
Ranska 3,22%
Sveitsi 2,77%
Saksa 2,22%
Australia 2,20%
Alankomaat 1,20%
Muut 5,45%
EUNL on todella iso rahasto. Koko luo turvaa. Ison mörön kainalossa on mukava lämmitellä talvipakkasilla.
Haluan sijoittaa vain yhteen rahastoon. Tällöin sijoittaminen pysyy mahdollisimman yksinkertaisena. Rick Ferri on osuvasti todennut, että ”complexity is a cost, simplicity is an Alpha”. Useaan kohteeseen sijoittaessa saattaa esim alkaa juosta menneiden tuottojen perässä. En toisaalta halua sijoittaa pelkästään yhteen ACWI:n sijoittavaan rahastoon, sillä haluan pitää itselläni option myydä kehittyviä markkinoita. Miksi näin? Koska kehittyvät markkinat voivat ACWI:ssa nousta omaan riskinsietokykyyni nähden liian isoksi. Kehittyvät markkinat sisältävät roistovaltioita, joihin ei ole luottaminen. Ne voivat pahimmillaan vaikka ryöstää ulkomaalaisten sijoittajien rahat.
Ajattelin sijoittaa uutta rahaa markkinoille vielä ainakin 20v ajan. Tuossa ajassa luulen saavani tehtyä EUNL:stä vankan perustan salkulleni. Oi tätä autuutta. Nyt olen vihdoin löytänyt lopullisen ratkaisun eli ehtymättömän onnen ja menestyksen lähteen. On mahtavaa kuukausittain lapata rahaa kohteeseen, jonka menestykseen voi täysin luottaa. Dynastian materialisoituminen on enää ajan kysymys.
EUNL:n avulla koittaa vihdoin vapaus, onni ja hyvä elämä. Nyt kun olen ratkaissut sijoittamisen, voin keskittyä olennaiseen. Taidanpa seuraavaksi ratkaista tietoisuuden arvoituksen. Olenkin siihen jo löytänyt hyvän kandidaatin panpsykismistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti