lauantai 12. helmikuuta 2022

Sääntö 72 - Näin lasket nopeasti sijoituksen tuplaantumisajan


Kauanko kestää, että sijoituksesi arvo tuplaantuu, jos et tämän jälkeen enää sijoita uutta rahaa markkinoille?

Voit laskea sen seuraavan yksinkertaisen kaavan avulla:

72 : vuosituotto = sijoituksen arvon tuplaantumiseen kuluva aika

Esimerkiksi 5,0%:n vuosituotolla tuplaantumiseen menevä aika on 72 : 5 = 14,4 vuotta.

Mikäli saat vain 2,0%:n vuosituoton, kestää tuplaantuminen 72 : 2 = 36 vuotta.

Jos vuosituotto on 10,0%, menee tuplaantumiseen noin 72 : 10 = 7,2 vuotta.

Tämän kaavan avulla on helppo nopeasti arvioida tuplaantumiseen kuluva aika. Se antaa suuntaa-antavasti oikean tuloksen ainakin, mikäli tuottoprosentti asettuu välille 2-15%.

Itse uskon saavani salkulleni kulujen jälkeen (hyvin pitkällä aikavälillä) reaalisesti eli inflaatiokorjatusti 3%:n keskimääräisen vuosituoton. Tuo tarkoittaa, että salkkuni tuplaantuisi reaalisesti eli inflaatiokorjatusti 24 vuoden aikana, jos en sijoittaisi enää uutta rahaa markkinoille. Tuo siis tarkoittaa, että salkkuni ostovoima tuplaantuisi tuona 24 vuoden aikana.

Tätä kaavaa voi myös käyttää vaihtoehtoiskustannusten arviointiin. Paljonko esimerkiksi 500€ kännykän vaihtoehtoiskustannus on? Jos uskot, että voisit saada pörssistä tuolle rahalle reaalisesti eli inflaatiokorjatusti esimerkiksi 3,6%:n vuosituoton kulujen jälkeen, tarkoittaa se, että 20 vuoden kuluttua tuo 500€ voisi olla rahan nykyostovoimalla kuvailtuna 1000 euroa, 40 vuoden kuluttua 2000€ sekä 60 vuoden kuluttua 4000 euroa. Näin laskettuna kännykän hintaa voi arvioida erilaisesta näkökulmasta. Mitä enemmän sinulla on sijoitushorisonttia jäljellä, sitä kalliimmaksi kännykän ostaminen tulee ja sitä kannattavampaa ostamisen lykkääminen tai edullisemman puhelimen ostaminen on. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen seitsemän vanhaa blogikirjoitustani. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi ...

Suosituimmat tekstit