maanantai 31. toukokuuta 2021

Luovutin - Ei enää koskaan ylitöitä

 


Vielä huhtikuussa suunnittelin, että vielä ensi vuoden olisin tehnyt hieman ylitöitä. Päätin kuitenkin, että niin kauan kuin Suomessa ei ylitöiden teosta palkita rahallisesti paremmin (vaan valtio vie noin puolet ylitöiden palkasta) en enää ylitöitä tee. Lopetin ylitöiden teon siis jo tänään. 

Sijoittamiseni suurin tavoite on lisätä vapautta. Tuntuisi hullulta elää työlle nyt, jotta voisi mahdollisesti joskus vähentää työn määrää. Täydellinen taloudellinen riippumattomuus on itselleni kuitenkin aika mahdottomuus, enkä edes usko, että vuosikymmenien uhraaminen työlle olisi sen arvoista, että voisi eläköityä vaikka 15v etuajassa. Elämän parhaat vuodet ovat kuitenkin nyt eivätkä keski-iän ja vanhuuden välimaastossa. Lisäksi odotettavissa on, että eläkeikää tullaan tulevaisuudessa yhä korottamaan. Parempi strategia minulle on downshiftata hyvissä ajoin. Salkkuni on jo nyt sen verran iso, että viimeiset 15 vuotta voin töiden suhteen ottaa hyvinkin kevyesti, mikäli siihen vain psykologisesti tuolloin kykenen. Ja eläköityä voin joka tapauksessa vuosia etuajassa.

Vähennän siis noin 17%-yksikköä työn määrää nyt kun siirryn vain 100% työaikaan. Jatkossa toivon, että 100% työaika mahdollistaisi paremman työn ja vapaa-ajan balanssin, ja että aikaa ja energiaa jäisi myös perheelle, harrastuksille sekä kavereille. Ihanne olisi, että olisin läpi vuorokauden sen verran energinen, että jaksaisin tehdä kaikkia asioita, joita haluan sen sijaan, että illat keräilisin sohvalla voimia seuraavan päivän koetuksiin. Palkkaan tuo toki tekee jonkinlaisen loven ja sijoitettavaa jää selvästi vähemmän. Arvioin kuitenkin, että tilanteesta riippuen kykenen sijoittamaan jatkossa 400-800€/kk.

Viimeinen vuosi on ollut melkoisen rankka. Pitkälti töiden takia kroppa ja mieli on käynyt ylikierroksilla ja se on aiheuttanut kaikenlaisia ongelmia. Mutuna sanoisin, että kroppa on jo pitkään ollut kroonisessa ”pakene tai taistele -tilassa”. En uskalla leikkia terveydelläni enempää, varsinkaan kun suvussa on ihan tarpeeksi monenlaisia sairauksia. Stressihän tutkitusti tappaa. Stressirikas elämä ei liene kovinkaan hyvä strategia onnelliseen, terveeseen ja pitkäikäiseen elämään. Sen sijaan energia- ja aikarikas elämä saattaa hyvin ollakin. 

Kokeilen siis jonkin aikaa 100% työaikaa. Mikäli sekin tuntuu liian raskaalta, saatan tulevaisuudessa vähentää töitä entisestään. Onhan palkkatyö kuitenkin hölmö ja varsin tehoton keino rahoittaa omaa aikaa: palkkatyössä myyt rajallista aikaasi saadaksesi resursseja hankkia itsellesi aikaa. Koska vuorokaudessa on rajallinen määrä tunteja, tulee hyvin nopeasti raja vastaan, kuinka paljon töitä voi ja kannattaa tehdä. Paljon tehokkaampaa on hankkia tuloja skaalaamalla omaa työpanostaan. Tähän skaalaukseen osakemarkkinat ovat ihan ok vaihtoehto. Warren Buffettin sanoin: ”If you don`t find a way to make money while you sleep, you will work until you die”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen seitsemän vanhaa blogikirjoitustani. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi ...

Suosituimmat tekstit