torstai 1. huhtikuuta 2021

Projekti etenee

Maaliskuun nettotulot:
 
Palkka (netto): 2526€
      
Menot:
  Elintarvikkeet: 667€
  Bensa: 70€
  Laskut: yhtiövastike 315,41e   
               puhelinlasku 21,90€
              
  Muut:   perheen yhteiselle tilille 185€
               Lahja 44€
              
                           
KULUT YHTEENSÄ: 1304€

TULOT - MENOT: 2526€ - 1304€ = 1222€

SÄÄSTÖPROSENTTI: 1222€ : 2526€= 48%

Nettotuntipalkka: 1222€ : 170h = 7,18€/h

ETF-sijoituksiin yhteensä: 957€ (S&P 500 -indeksiä eli SXR8-ETF). 

Varat:
Käteinen: 3506€
Rahasto- ja ETF-sijoitusten arvo: 87 010€ (muutos viime kuusta: +5089€).
Salkun koko 4,6 x elämisen vuosikulut.
Asuntolaina on maksettu. Muutakaan lainaa ei ole. Asuntoa en edes laske varallisuudeksi. Asunnon voi juoda, muttei sitä voi syödä. Asunto on kuluerä. Vain likvidit varat tuovat elämään vapautta.  

Likvidit varat yhteensä: 90 516€ (muutos viime kuusta: +5361€)
 

Ajatuksia menneestä kuukaudesta:

Päätin ottaa kuukausittaisissa laskelmissani käyttöön nettotuntipalkan. Se kertoo, paljonko uurastamisesta jää käteen verojen ja elämisen kulujen jälkeen. Nettotuntipalkka huomioi työhön uhratun ajan järkevyyden. Jos saan säästöön vaikka 2000€ kuussa mutta se vaatii, että joudun omistamaan lähes kaiken ajan työlle, en voi pitää itseäni kovin hyväpalkkaisena. Tässä vanha kirjoitukseni ”todellisesta” tuntipalkasta:

Tässä kuussa työlle uhratun ajan rahallinen arvo oli 7,18€/h. Tuon verran sain siis työn avulla vauhditettua taloudellisen riippumattomuuden etenemistä. 

Säästöprosentti oli 48% eli parempi kuin pitkään aikaan. Tämän vuoden osalta säästöprosentti on 44 ja viimeisen puolen vuoden osalta rapiat 42. Sijoitusvarallisuus tuntuu myös kasvavan pörssikurssien nousun avittamana todella kovaa tahtia. Toisaalta tämä on huono asia. Varallisuus kasvaa nyt nopeasti, jolloin tuleva nousu on todennäköisesti hitaampaa. Laskumarkkina tuntuisi ehkä hieman pahalta tässä hetkessä, mutta sen ansiosta tulevat tuotot olisivat todennäköisesti paremmat. Menivät pörssikurssit siis mihin suuntaan tahansa, paranee tilanteeni niin pitkään, kuin pystyn sijoittamaan uutta rahaa pörssiin.

Postista saapui juuri verotuspäätös. Kuulemma olen yhä velkaa Politbyroolle rapiat 41€. Eipä tuolla summalla kovin montaa kampaviineriä saa mussutettua. Voihan Marinat. Voisiko olla hyvä hetki taas korottaa veroja?

Töissä eläkeiän kynnyksellä oleva kollega kauhisteli, kuinka korkea eläkeikä minulla on. Mieli olisi tehnyt sanoa, etten aio paahtaa töitä viralliseen eläkeikään saakka. Jätin kuitenkin sanomatta. En tiedä, miksi asiasta on töissä vaikea puhua. Ehkä syynä on se, että kollegat ilmeisesti automaattisesti ajattelevat, että eläkeiän määrittää valtio, ja siihen on vain kunkin nöyrryttävä. Tai vaihtoehtoisesti voi vaihtaa alaa. Veikkaan, ettei alallani kauhean moni ole innostunut firettämisestä tai että siitä kovin paljoa ymmärtäisivät. 

Mieliala on ollut aivan viime aikoina parempi sitä mukaa, kun säät ovat olleet keväisemmät. Sen sijaan hallituksen sekoilut koronan verukkeella jaksavat ihmetyttää. Kauankohan näitä älyvapaita rajoituksia ja älynväläyksiä on siedettävä? Kuka poliitikko uskaltaa ottaa riskin ja todeta, että nyt voidaan jo palata normaaliin tilaan? Eiköhän näitä rajoituksia pidetä varmuuden vuoksi ylipitkään yllä. Ja suomalaiset alistuvat maan tavan mukaan kohtaloonsa ymmärtämättä, että rajoitukset saattavat olla yhteiskunnallisesti vahingollisemmat (varsinkin pitkällä aikavälillä) kuin itse korona. Taidan arvostaa vapautta enemmän kuin suomalaiset keskimäärin. Ihmiset ovat näköjään valmiita antamaan pois vapauksiaan hyvinkin paljon lisääntyneen turvallisuuden tunteen takia. Ihmistä ei ole tehty erakoksi ja hoitamaan asioita etäyhteyksien avulla. Näillä pitkittyneillä rajoitustoimilla tulee olemaan vielä kauaskantoiset ja vakavat seuraukset. 

”Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety”. 
-Benjamin Franklin

 Toisaalta yritän olla välittämättä ja lähinnä vain nauttia tästä Älli ja Tälli -näytelmästä. George Carlin kiteytti maailman tilan aikoinaan hienosti: 

”When you are born to this world, you are given a ticket to the freak show. If you are born in America you get a front row seat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen seitsemän vanhaa blogikirjoitustani. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi ...

Suosituimmat tekstit