Oletko koskaan paneutunut johonkin asiaan niin vahvasti, että olet menettänyt lähes kokonaan ajan tajun? Tunti on esimerkiksi tuntunut 5 minuutilta. Samalla sinusta on ehkä tuntunut, että mikään ei voi mennä pieleen ja että kykenet aivan mihin vain. Olo voi olla jopa Jumalallinen ja tuntuu ettei sinua erillisenä olentona ole edes olemassa. Tuntuu, ettet tiedä missä sinä loput ja ulkoinen maailma alkaa. Tunne itsestä katoaa ja olet yhtä universumin kanssa. Jos edes osa näistä kokemuksista on sinulle tuttuja, olet todennäköisesti tuolloin ollut flow-tilassa.
Itse olen päässyt voimakkaimpiin flow-tiloihin urheillessa. Suoraan sanottuna olotila on tuolloin parhaimmillaan Jumalallinen, kokemus ajasta ja itsestä katoaa ja tuntuu, että jaksan ja kykenen tehdä mitä vain. Tuntuu, että asiat vain tapahtuvat ilman minkäänlaista tietoista suunnittelua tai psyykkistä ponnistelua. Koko tietoisuus fokusoituu vain yhteen asiaan. Ajatukset eivät harhaile, vaan ne pysyvät koko ajan äärimmäisen tarkasti siinä, mitä juuri nyt tapahtuu ilman ennakkoluuloja, toiveita, epäröintiä taikka itsetietoisuutta. Tila on äärimmäisen rauhallinen, mutta toisaalta samalla kiihdyttävä ja addiktoiva. Voin kuvitella, että esihistoriassa ihmiset ovat olleet tässä tilassa esimerkiksi metsästäessään ja että siitä on ollut merkittävää etua koko lajimme selviytymisen kannalta.
Urheilun lisäksi jonkinlaiseen, joskaan en yhtä vahvaan, flow-tilaan olen päässyt esimerkiksi lukiessani, kirjoittaessani, keskustellessani mielenkiintoisista asioista ja hyvää elokuvaa katsoessani. Hyvinä päivinä olen päässyt siihen myös töissä ollessani. Mutta miksi kirjoitan tästä blogissani? Siksi, että olen huomaamattani luonut arjestani sellaisen, ettei se edesauta flow-tilaan pääsyä. Olen usein väsynyt, kiireinen ja teen liikaa töitä. Töitä teen siksi paljon, että saisin rahan avulla hankittua lisää vapautta.
Voisiko kuitenkin olla, että haluan ennemminkin elämää, jossa olen usein flow-tilassa? Voisinko saavuttaa tuollaisen elämän heti, vaikka sijoitusvarallisuutta onkin vasta melko vähän? Vai kannattaisiko nyt vain painaa kovaa työelämässä, jotta salkku paisuisi mahdollisimman nopeasti ja ajatella, että myöhemmin voin sitten alkaa nauttia enemmän elämästä?
Alun perin törmäsin flow-termiin varmaankin noin 20-vuotiaana luettuani psykologi Mihaly Csikszentmihalyin kirjan aiheesta. Jo kirjan takakannen luettuani tiesin tasan tarkkaan, miltä tuo flow-tila tuntuu. Tuota tilaa olen jahdannut siitä lähtien, kun joskus lapsena siihen ensi kertoja pääsin. Valitettavasti siihen ei kovin helposti pääse. Ei varsinkaan tietoisesti jahtaamalla sitä eikä varsinkaan, jos elämässä on paljon stressiä ja pakollisia arjen kiireitä, jotka häiritsevät keskittymistä. Pelkkä asioiden suorittaminen ei ole yhtä kuin flow.
Csikszentmihalyi kuvailee kahdeksan tekijää, jotka usein liittyvät flow-tilaan ja jotka edesauttavan siihen pääsyä:
1.Tehtävällä on selvät päämäärät.
2. Yksilön keskittyminen on täydellistä.
3. Oman minän arviointi vähenee.
4. Ajantaju katoaa.
5. Saa koko ajan välitöntä palautetta siitä, miten tehtävä sujuu.
6. Tehtävä ei ole liian vaikea tai liian helppo. Yksilö selviää tehtävästä, kun tuo tehtävään kaikki taitonsa. Tilanne on sopivan haastava ja siinä menestyminen luo virtauskokemuksen. Liian vaikea tehtävä sen sijaan luo ahdistusta kun taas liian helppo tehtävä aiheuttaa tylsistymistä.
7. Yksilöllä on tunne, että kykenee kontrolloimaan tilannetta.
8. Tehtävä on itsessään palkitseva. Sillä on itseisarvo.
Työssäni on paljon tekijöitä, jotka mahdollistavat flow-tilaan pääsyn. Työ on ensinnäkin melko luovaa ja minulla on aika vapaat kädet päättää asioista. Työllä on usein myös melko selvät päämäärät, saan jatkuvaa palautetta ja sillä on itseisarvo. Flow-tilaan pääsyä hankaloittavat toistuvat keskeytykset sekä tiukka aikataulu, josta ei yleensä voi joustaa. On vaikea saada kontrollin tunnetta. Työtä on lisäksi lähes aina todella paljon ja työpäivän jälkeen on nuutunut olo. Harrastuksille ei työpäivän jälkeen useinkaan riitä energiaa flowsta puhumattakaan.
Vuosi vaihtuu lähipäivinä, joten nyt on hyvä hetki pohtia mennyttä ja asettaa uusia tavoitteita. Vuonna 2021 yritän vihdoin tehdä maltillisemmin töitä ja siirtää fokusta rahan teosta elämästä nauttimiseen. Tavoitteena voisi olla elämä, joka mahdollistaisi töissäkin päivittäin flow-tilaan pääsyn. Töitä yritän tehdä vain sen verran, että pystyn varmasti suoriutumaan niistä kunnolla. Hyvällä tuurilla pääsen jo töissä usein flow-tilaan, jolloin sitä ei tarvitse metsästää niin paljon harrastuksista. Säästöaste minulla kuitenkin on joka tapauksessa sen verran hyvä, että ilman lisätöitäkin varallisuus karttuu melko mukavaa tahtia.
Taloudellisesti täysin riippumattomaksi en pääsisi vuosikausiin, vaikka kuinka hulluna paiskisin töitä. Vuorokauden tunnit yksinkertaisesti loppuvat kesken ja marginaaliveroprosentti syö tehokkaasti ylitöistä käteen jäävää nettopalkkaa.
Ja vaikka pääsisinkin jollain ihmeen kaupalla nopealla aikataululla ”eläkkeelle”, tuskin olisin sen johdosta erityisen onnellinen. Loputon lomailu käy helposti tylsäksi, ellei ole todella monia harrastuksia, jotka mahdollistavat flow-tilaan pääsyn. Työ sopivissa määrin tehtynä on kuitenkin melko tehokas keino kokea sosiaalista yhteenkuuluvuutta, onnistumisen tunteita ja välillä myös flowta. Itselläni suurin haaste on päästä tuohon sopivaan balanssiin.
Uskon, että minun on mahdollista tehdä töitä sopivia määriä ilman, että joudun kovin radikaalisti tinkimään taloudellisen vapauden edistymisestä. Haluan nauttia elämästäni jo tänään, en vasta vuosikymmenen kuluttua. Pikkuhiljaa sijoitusvarallisuus kasvaa ja toivon mukaan se myöhemmin mahdollistaa tarvittaessa isojakin peliliikkeitä työelämässä. Alallani kyllä osa-aikatöitäkin riittää. Kyse on enemmänkin uskalluksesta hypätä ”tyhjän päälle”. Tässä kohtuullisenkin kokoinen salkku voisi toimia sopivana henkisenä laskuvarjona.
Toisaalta voisin ottaa oppia erään nuorella iällä firen saavuttaneen suomalaisen lauluntekijän sanoista: ”Rohkeus ei oo sitä ettei pelota, vaan et uskaltaa hyppää vaikkei tiedä selviikö elossa.”
Rauhaisaa joulua Sinulle blogini lukija ja runsaasti flowta vuoteen 2021.