tiistai 23. kesäkuuta 2020

Parhaat sijoitusmotot, osa 1
1. ”If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die.” 
- Warren Buffett  

Tämän moton merkitys on melko itsestäänselvä. Valitettavasti harva suomalainen vieläkään kuitenkaan tätä asiaa sisäistää. Sijoittamisen ideana on omistaa bisneksiä, jotka tuottavat lisäarvoa, jolloin varallisuutesi kasvaa. Jo Kalevalassa haikailtiin tämän tyyppisen sammon perään. Nykyään osia tuosta runsaudensarvesta voi omistaa kuka vain, jolla on edes hieman ylimääräistä rahaa.

2. ”I made my first investment at the age of 11. I was wasting my time up until then.”
- Warren Buffett 

Tämä tokaisu kuulostaa ensikuulemalta todella huvittavalta, mutta se sisältää sijoittamisen kannalta hyvin tärkeän elementin. Korkoa korolle -ilmiön takia aika on sijoittamisessa tärkeimpiä ellei tärkein elementti. Mitä pidemmän aikaa rahasi ovat sijoitettuina, sitä suuremmiksi ne ajan myötä ehtivät kasvaa. Itse valitettavasti ”hukkasin” elämästäni lähes 32 vuotta ennen kuin tein ensimmäisen rahastosijoituksen. Ehkä siinä yksi syy, miksei kukaan tunne minua, mutta Warren Buffettin tietävät kaikki. 

3. ”Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving”.
- Warren Buffett

Moni tekee sen virheen, että sijoittavat sen verran, mitä ennen palkkapäivää sattuu olemaan tilillä. Monesti ei tilillä ole siinä vaiheessa enää juurikaan sijoitettavaa, koska rahat ovat huvenneet milloin mihinkin heräteostoksiin jne. Kun siirrät heti palkkapäivänäsi ennalta päättämäsi osan sijoituksiisi, voit loppuosan käyttää mihin haluat. Näin saat sijoitettua sen verran, mikä on tavoitteenasi.  

4. ”There seems to be some perverse human characteristic that likes to make easy things difficult”.
- Warren Buffett

5. ”Don’t do something. Just stand there”.
- John Bogle

Tavalliselle yksityissijoittajalle tylsä indeksisijoittaminen on hyvin suurella todennäköisyydellä kaikkein tuottavin tapa sijoittaa. Samalla se on vähiten aikaa vievä. Monen on vaikea hyväksyä sitä, että sijoittamisessa tekemällä vähemmän saa enemmän, koska muilla elämän osa-alueilla asia menee yleensä juuri päinvastoin. Suurin osa saa parempaa tuottoa sijoituksilleen, jos käyttää sijoitusten hoitamiseen pari tuntia vuodessa (passiivisten indeksisijoitusten avulla) kuin jos käyttää sijoitusten pohtimiseen 8h päivässä.
 
5. ”Buy right and hold tight”.
- John Bogle

6. ”Timing the market is a fools game, whereas time in the market is your greatest natural advantage”.
- Nick Murray

Kun sijoitat rahasi viisaasti, ei sinun tarvitse joka päivä seurata markkinoita ja stressata omistamiesi firmojen tuloskuntoa ja kilpailuympäristöä. Myöskin markkinoiden liikkeiden ennustaminen ja sijoitusten ajoittaminen on todella vaikeaa. Tärkeää on omistaa sijoituksia mahdollisimman pitkään, jotta korkoa korolle -ilmiöllä on aikaa tehdä tehtävänsä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen seitsemän vanhaa blogikirjoitustani. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi ...

Suosituimmat tekstit