perjantai 30. elokuuta 2024

Elokuu 2024

 

Enjoy life. There is plenty of time to be dead.”

 - Hans Christian Andersen

Elokuun nettotulot: 2491€ (Note to Self: Älä koskaan äänestä Kokoomusta.)

Menot: 995€

SÄÄSTÖÖN: 2491€ - 995€ = 1496€

SÄÄSTÖPROSENTTI: 1496€ : 2491€ = 60%

Osakemarkkinoille: yli 1000€ = 40%

Varat:
Käteinen: 16 000€
Rahasto- ja ETF-sijoitusten arvo: 158 000€
Salkun koko 10,2 kertaa elämisen vuosikulut.
Asuntolaina on maksettu. Muutakaan lainaa ei ole. Asuntoa en edes laske varallisuudeksi. Asunnon voi juoda, muttei sitä voi syödä. Asunto on kuluerä. Vain likvidit varat tuovat elämään vapautta.  

Likvidit varat yhteensä: 174 000€

Mietteitä: Sigmund Freud määritteli mielenterveyden kyvyksi tehdä töitä ja rakastaa. Ainakin oma mielenterveyteni parani huomattavasti, kun palasin lomalta töihin. Ei sovi pitkä loma ainakaan tässä elämäntilanteessa itselleni. Säästöprosentti pysyi hyvänä, joten olen siihenkin tyytyväinen. Lisäksi säästöprosenttini on viimeisen 12kk ajalta 51%. 

Päivittäin olen myös mietiskellyt kuolemaa sekä sitä, kuinka ison osan palkastani säästäisin ja sijoittaisin kunnes täytän 60 vuotta. En ole osannut päättää. Ehkäpä pitää vain mennä päivä kerrallaan. Ainakin 200 000€ salkun haluan saavuttaa melko nopeasti. Vähempää en haluaisi jättää perinnöksi tyttärelleni. Koska viikatemies voi viedä mennessään minä hetkenä tahansa, on kiire.

lauantai 17. elokuuta 2024

Metsästäjä-keräilijän dilemma

 


”Sitten kun sairastuu vakavasti, rahan merkitys katoaa kokonaan.” Noin totesi eräs vakavasti sairas tässä taannoin. Kommentin sanoja taisi tarkoittaa, että rahasta kannattaa nauttia läpi elämän eikä lähinnä vain hamstrata sitä. 

Jäin kuitenkin pohtimaan, mitä itse ajattelisin rahasta, jos sairastuisin vakavasti. En usko, että siinäkään tilanteessa raha menettäisi merkitystä kokonaan. Olisin tyytyväinen, että keräsin sen verran paljon omaisuutta, että tyttäreni tulee perimään sellaisen potin rahaa, että se helpottaa hänen elämäänsä merkittävästi. En myöskään usko, että rahan leväperäinen tuhlaaminen ikinä voisi tuntua kaltaisestani kovinkaan hyvältä. Siinä mielessä minut on ainakin jossain määrin tuomittu piheyteen. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä uskon onnen löytyvän ihan muista asioista kuin hienoista autoista ja komeista asunnoista.

Onni löytyy hyvistä sosiaalisista suhteista sekä itselle tärkeiden arvojen toteuttamisesta jokapäiväisessä arjessa:

Salitreeni kaverin kanssa on hyvä tekosyy nähdä ja vaihtaa kuulumisia.

Päivän tapahtumista keskusteleminen tyttären kanssa iltapalaa syödessä. 

Mustan huumorin viljely työkaverin kanssa samalla töitä paiskien.

Elämän tarkoituksen pohdinta toisen homo sapiensin seurassa tähtitaivaan alla nuotion liekkeihin pienessä tuiterissa tuijottaen.

Tuollaiset asiat tuovat elämään paljon enemmän onnea kuin uusi auto taikka keittiöremontti. Myöskään lomamatkat etelän lämpöön eivät välttämättä kovinkaan paljon onnellisuutta lisää, sillä niitä voi tehdä melko harvoin ja matkustelu itsessään on usein aika rankkaa puuhaa. Bang for the buck saattaa jäädä yllättävän huonoksi. 

Sen sijaan verenpainetta nostavien asioiden karsiminen arjesta saattaa antaa erittäin hyvää vastinetta: Downshiftaus töissä, jolloin stressitasot laskevat ja aikaa vapautuu harrastuksiin, sosiaalisiin suhteisiin ja lepoon. Erinäisten palveluiden ostaminen, kuten ruokakauppojen tarjoama noutopalvelu. Tuossa nyt pari esimerkkiä.

Ihminen on evoluution luomus, joten onni tulee asioista, joita ihmislaji on voinut toteuttaa kymmenien ja satojen tuhansien vuosien ajan: yhdessä tekemisestä, arjesta selviytymisestä, perheestä huolehtimisesta, hengellisyydestä sekä tavoitteiden jahtaamisesta. Aiemmin ruuan hankinta ja muu arkinen selviytyminen toi elämään tarkoitusta, mutta modernissa maailmassa tuo on riistetty meiltä. Työ ja erinäiset liikuntaharrastukset voivat kuitenkin useimmiten tarjota hyvän korvikkeen metsästysvietin tyydyttämiselle jne. 

Tutkimusten mukaan rikas sosiaalinen elämä on terveen ja pitkän elämän kannalta kaikkein tärkeimpiä tekijöitä. Yksinäisyys sen sijaan on yhtä epäterveelistä kuin tupakointi. 

Aion jatkaa työelämässä mahdollisimman pitkään (joskin myöhemmin dowshiftaten), jotta saisin elämääni arkisia tavoitteita ja haasteita (eli dopamiinia), lisää sosiaalisia kontakteja, terveellisiä rutiineja, en ehtisi murehtia turhia, kokisin olevani osa heimoa, ja jotta raaskisin tuhlata rahojani myös elämyksiin.

Toivon osaavani elää niin, että kuoleman lähestyessä kykenen hyväksymään kuolevaisuuteni.

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit