lauantai 21. lokakuuta 2023

Bastardoitu ACWI


ACWI sisältää World- ja Emerging Markets -indeksit. Yhteensä ACWI kattaa 47 maata.

World (DM = Developed Markets) sisältää 23 kehittynyttä maata:

Itävalta, Belgia,Tanska, Ruotsi, Suomi, Norja, Ranska, Saksa, Irlanti, Italia, Alankomaat, Portugali, Espanja, Sveitsi, Iso-Britannia, Australia, Kanada, Hong Kong, Israel, Japani, Uusi-Seelanti, Singapore ja Yhdysvallat. Sinisellä on merkitty eurooppalaiset maat. 

Emerging Markets (EM = Emerging Markets) sisättää 24 kehittyvää maata:

Brasilia, Chile, Kiina, Tšekki, Kolumbia, Egypti, Kreikka, Unkari, Intia, Indonesia, Etelä-Korea, Kuwait, Malesia, Meksiko, Peru, Filippiinien, Puola, Qatar, Saudi-Arabia, Etelä-Afrikka, Taiwan, Thaimaa, Turkki ja Arabiemiirikunnat. Venäjä pudotettiin viime vuonna Ukrainan sodan takia koko indeksistä pois.

Yhdysvaltojen paino on tällä hetkellä World-indeksissä 69,7% ja ACWI:ssa 62,3%:

https://marketcaps.site/

Itseäni USA:n ja etenkin dollarialtistuksen suuri paino ACWI:ssa on jo pitkään häirinnyt. Valuuttariski on tutkimusten mukaan (tutkittu historiallisia tuottoja) osakesijoittamisessa pieni yli 4 vuoden aikajänteellä, mutta suuri lyhyellä aikajänteellä. Siksi itse haluan salkkuuni noin 5v kokoisen puskurin eli 5v kokoisen allokaatioon ETF:iin, joissa valuuttariskiä ei niinkään ole (Suomi ja Eurooppa).

Alla pieni katsaus muutamiin ETF:iin.

MSCI:n Eurooppa-indeksi (esim. EUNK-ETF) sisältää 15 maata, joten siihen sijoittamalla sijoittaa 15/47 ACWI:n sisältämästä maasta. Euroopan paino on tällä hetkellä 15,7% ACWI:sta. World-indeksisssä on yhteensä 23 maata, joten Eurooppa kattaa 15/23 siitä. Euroopan ulkopuolisia kehittyneitä maita ovat Australia, Kanada, Hong Kong, Israel, Japani, Uusi-Seelanti, Singapore ja Yhdysvallat (8kpl). 

Mikäli sijoittaa Eurooppa (EUNK) + USA (SXR8) -komboon, kattaa se 78% ACWI:n koko markkinasta ja 16/47 maasta (ja 87,3% World-indeksistä).

Jos sijoittaa Eurooppaan (EUNK) + USA:n (SXR8) + EM:n (IS3N), kattaa se noin 88,7% koko ACWI:sta. Jos tähän lisää vielä Japanin (EUNN), kattaa salkku jo 94,2% ACWI:sta. Tällöin salkusta jää puuttumaan kuusi maata: Australia, Kanada, Hong Kong, Israel, Uusi-Seelanti ja Singapore. Niiden yhteenlaskettu paino ACWI:sta on noin 5,8%. 

Toisin sanoen neljään ETF:n (EUNK + SXR8 + IS3N + EUNN) sijoittamalla saa katettua ACWI:sta 94,2%.

Kuinka usein kehittyneisiin markkinoihin (DM) nousee uusia maita? Jos katsoo viimeisiä vuosikymmeniä, on se erittäin harvinaista. Sen sijaan kehittyviin markkinoihin (EM) saattaa silloin tällöin nousta uusia maita mukaan tai niitä saattaa tippua sieltä pois, kuten kävi viime vuonna Venäjälle.

Jos siis ei koe ongelmaksi, että salkusta puuttuu yllä mainitsemani kuusi maata, voi salkun koota esimerkiksi näin:

EUNK 35% + SXR8 45% + IS3N 15% + EUNN 5% 

Tuossa Yhdysvaltojen paino on rajattu 45 prosenttiin ja Euroopan painoa on nostettu noin 20%-yksiköllä. Myös kehittyvät maat ovat pienessä ylipainossa. Kokonaisuudessaan salkku sisältää ACWI:a tasaisemmilla painoilla eri maita. Esimerkiksi EUNK:ssa suurimmalla painolla (23,6%) oleva Iso-Britannia on tuossa salkussa noin 8% painolla.

Jos kuitenkin haluaa kaikki 47 maata salkkunsa, voi USA:n painoa laskea esimerkiksi näin:

EUNL 50% + EUNK 30% + IS3N 15% + EUNN 5%

Tuossa on USA:n paino noin 35% (0,5 x 69,7%), Euroopan paino noin 38% ja kehittyvät markkinat pienessä ylipainossa. Kaikkien kehittyneiden markkinoiden maiden paino on puolitettu, paitsi eurooppalaisten maiden. Näitä puolitetulla painolla olevia maita on yhteensä 7kpl.

Mikäli haluaa vieläkin yksinkertaisemman salkun, jossa USA:n painoa on rajattu, voi sen tehdä esimerkiksi näin:

ACWI (IUSQ-ETF) 70% + EUNK 30%

Tuossa on USA:n paino noin 44% (0,7 x 62,3% = 43,6%) ja Euroopan paino noin 41%. Kaikki Euroopan ulkopuoliset maat ovat 0,7 x painolla, myös kehittyvien markkinoiden maat. Mikäli haluaa kehittyvien maiden osuuden lähelle markkinapainoa, saa sen esimerkiksi näin:

ACWI (IUSQ) 70% + EUNK 25% + IS3N 5%

Tuossa on USA 44%, Eurooppa 36% ja kehittyvät markkinat noin 12,5%.

Mikäli ACWI ei sellaisenaan kelpaa, on monia keinoja luoda oma bastardoitu versio ACWI:sta. Siitä vain sorvaamaan, jos huvittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit