Mielestäni sijoittamisessa(ni) ovat seuraavat säännöt tärkeässä asemassa:
1. Erinomainen hajautus mielellään tuhansiin yhtiöihin ympäri maailman (ACWI IMI suuntaa antavana salkun perustana) käyttäen kooltaan tarpeeksi isoja etf:iä.
2. Kohtuulliset kulut (Tracking differencellä mitattuna).
3. Myydä saan vasta kun salkku on riittävän iso. Silloinkin myyn vuosittain vain hyvin pienen siivun.
Uskon sijoittamisessa seuraaviin asioihin:
1. Markkina hinnoittelee osakkeet vähintään melko tehokkaasti. Osakepoiminta ei lähtökohtaisesti lyö leiville.
2. Kaikki sijoitukset (indeksitasolla) antavat erittäin pitkällä aikavälillä lähtökohtaisesti suunnilleen riskitasonsa mukaista tuottoa. (”All risky assets should have similar risk-adjusted returns” - Larry Swedroe).
3. Paras ennustava tekijä sijoituksen tulevalle tuotolle on sen arvostustaso. Mitä korkeampi (Shillerin) p/e indeksillä on, sitä alhaisempi on sijoittajien arvio kohteen riskitasosta ja täten sitä alhaisempi on myös tuotto-odotus (earnings yield): https://faijanfinanssit.blogspot.com/2022/04/nain-voit-arvioida-osakkeiden-pitkan.html
4. Sijoittamisessa on kyse siitä, että asettaa todennäköisyydet puolelleen, ei varmuudesta.
En usko, että koskaan tulen pääsemään halustani hieman tilttailla ja näperrellä sijoituksiani. Siksi en enää jaksa laatia mitään tarkkaa sijoitussuunnitelmaa, sillä en todennäköisesti kuitenkaan siinä pysy. Maailmanindeksin tuotto-odotus tällä hetkellä on arvioni mukaan kaikkien kulujen jälkeen reaalisesti noin 3%. Se on aika vähän.
Pyrin ostamaan jatkossakin pitkällä aikavälillä EUNL:ää. Lyhyellä aikavälillä saatan kuitenkin sijoittaa voimakkaasti esim is3s:n eli kehittyneiden maiden arvoyhtiöihin, jotta saisin salkkulleni pienen valuetiltin. Pidän kuitenkin jatkossakin ACWI IMI-indeksiä suuntaa-antavana ohjenuorana sijoittamisessani. Pyhä sääntö on, etten jo ostettuja sijoituksia myy. Sitä sääntöä en jatkossakaan aio rikkoa.
Kuukausiraporteissani varmaan raportoin, mitä olen ostanut. Nyt näyttää siltä, että saatan lipastaa ensi kuun alussa yllä mainitsemaani is3s-etf:ää. Sen tracking difference on yllättäen ollut keskimäärin sama kuin EUNL:llä.
Kiinnostus value-faktoriin heräsi tämän videon katsottuani:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti