lauantai 14. marraskuuta 2020

Sijoitusvirheiden viilausta ja vetoomus Nordnetille

 


Salkku puhkaisi tässä kuussa uudelle kymmentuhatluvulle. Salkun koko on nyt 72 000e kun esimerkiksi tasan vuosi sitten se oli vain 32 000e eli 40 000e vähemmän. Sijoitukseni ovat jakautuneet eri palveluntarjoajille suunnilleen seuraavasti.

Nordnet 57 000e, Seligson 11 000e ja Osuuspankki 4 000e.

Nyt nuo Seligsonin ja ehkäpä myös Osuuspankin (passiiviset) rahastot ovat alkaneet hieman harmittamaan. Kun aloitin Seligsonin rahastoihin sijoittamisen, ei ETF:istä yleisesti Suomessa taidettu tietää kovinkaan paljoa ja itsekin pidin niitä hieman epäilyttävinä sijoituskohteina. Nyt nuo Seligsonin rahastojen kulut tuntuvat omaan makuuni kuitenkin hieman liian suurilta. 

Erityisesti Seligsonin Kehittyvät  markkinat -rahasto oli jonkinlainen virhesijoitus. Se on rahastojen rahasto ja esimerkiksi vuonna 2019 sen juoksevat kulut olivat 0,72% vuodessa. IS3N-ETF:n, joka sekin sijoittaa kehittyville markkinoille, juoksevat kulut ovat vain 0,18%. Maksan siis yli 0,5% vuodessa ylimääräistä tuosta Seligsonin Kehittyvät markkinat -rahastosta.

Suunnitelmana olisi myydä nuo Seligsonin Kehittyvät markkinat -rahaston omistukset ensi kuun alussa pois. Myyn ne pois kuukausisäästöpäivän tienoilla, jotta olisin maksimaalisen ajan koko ajan sijoitettuna. Myyn alle tuhannella eurolla, jolloin myynneistä ei tarvitse maksaa veroja. Saman aion todennäköisesti tehdä vuosittain muillekin Seligsonin rahastoille. Tässä Seligsonin rahastojen hinnasto:

https://www.seligson.fi/sco/suomi/hinnasto/

Koska Seligsonin salkun koko on nyt 11 000e, menee salkun myyntiin näillä näkymin yli vuosikymmen, jotta vältyn verojen maksulta. 

Suurta merkitystähän näillä viilauksilla ei kokonaistuoton kannalta ole, mutta psykologisesti on vahvempi olo sijoittajana, kun voi seistä kaikkien sijoituspäätöstensä takana.  Nuo Seligsonilta vapautuvat rahat aion allokoida maailmanindeksiin (EUNL, IS3N ja IUSN). Viimeinen niitti tämän päätöksen taustalla on se, että Lähitapiola osti Seligsonin tässä jokin aika sitten. Luottamus Seligsonin kilpailukykyyn heikentyi mielestäni tämän seurauksena. Rahastoja ei voi siirtää toiselle palveluntarjoajalle, toisin kuin ETF:iä, joten en halua jatkossa olla naimisissa Lähitapiolan kanssa. 

Tällä hetkellä ja jatkossakin olen ”all in” osakemarkkinoilla. Seligsonin rahastot toimivat itselleni myös pienenä hätäkassana, jos tulee yllättäviä rahatarpeita. Kun joskus aikoinaan Seligsonin salkku on teurastettu, saatan teurastaa myös Osuuspankin rahastot. Yhteensä niissä on yli 15 000e eli melko pitkäaikainen projekti tästä tulee, mikäli haluan välttää myynneistä koituvat verot. Eri asia on, olisiko sittenkin kannattavampaa myydä kaikki jo tänään ja sijoittaa vapautuva potti heti ETF:iin. ETF:iä en kuitenkaan lähtökohtaisesti haluaisi pitää varakassana, sillä niiden myynti on melko tyyristä (15e per myynti).

Sharevillen puolella on Nordnetille viety toivomus uudesta kuukausisäästö-ETF:stä, joka sijoittaisi MSCI ACWI IMI -indeksiin. Tuo indeksi kattaa koko globaalin osakemarkkinan sijoitusuniversumin: 

https://www.msci.com/documents/10199/4211cc4b-453d-4b0a-a6a7-51d36472a703

Mikäli tuollainen matalakuluinen fyysinen ETF saataisiin kuukausisäästön piiriin, muuttaisin siltä istumalta sijoitussuunnitelmani sellaiseksi, että jatkossa sijoittaisin kaikki uudet rahavirrat tuohon ETF:ään. Tämä tekisi sijoittamisestani yhä helpompaa ja yksinkertaisempaa. Toivossa on hyvä elää. Jos Nordnet tuon tekee, niin perun kaiken aiemmin esittämäni kritiikin Nordnetia kohtaan.

Mielestäni tällaisen matalakuluisen, fyysisen ja aidosti globaalin ETF:n tarjoaminen kuukausisäästötuotteena olisi hyvä vastine siitä, että kuukausiostoihin tuli 2,5e kertaluonteinen ostokulu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit