Kun on tarpeeksi hyvä, voi rikkoa sääntöjä. Muhammad Ali kykeni halutessaan voittamaan ottelun, vaikka piti suojauksensa alhaalla. Suuri kirjailija voi kirjoittaa mestarillisen tekstin, vaikkei nussisikaan jokaista pilkkua. Suuret taidemaalarit voivat räiskiä maalia puolihuolimattomasti kanvaasiin ja kohdeyleisö pitää sitä silti mestariteoksena. Taiteeksi lasketaan myös virtsan, siemennesteen, veren ja ulosteen sekoitus, mikäli on tarpeeksi kova tekijä puikoissa. Kun hallitsee suvereenisti oman alansa lainalaisuudet ja säännöt, vapautuu niistä ja niitä voi halutessaan lähes mielin määrin rikkoa.
Allekirjoittanut on tänään saavuttanut kymmenennen danin mustan vyön sijoittamisessa. Tämän johdosta heitin vanhan sijoitussuunnitelmani roskakoriin ja kirjoitin uuden. Uusi suunnitelma ei perustu jäykkien ja kahlitsevien sääntöjen noudattamiseen, vaan ylituoton luomiseen viekkaan intuition, laskelmoivan opportunismin, kylmän järkeilyn, veitsenterävän älyn ja musertavan taktisen strategisoinnin avulla.
Uusi sijoitussuunnitelma kuuluu näin:
MSCI ACWI IMI -indeksi antaa ihan herttaisen kulmakiven oman salkun kokoamiseen. Voin kuitenkin halutessani poiketa tästä indeksistä mielinmäärin mutupohjalta. Vain näkemystä ottamallla voin tehdä ylituottoa ja vain massiivisella näkemyksen ottamisella voin tehdä massiivista ylituottoa. Lisäksi tuottojen tasaisuudella on myös arvoa. Arvoa on myös sillä, että ”varmistan” tyydyttävät tuotot ja vältän kaikkein huonoimmat tuottoskenaariot. ETF:iä ei saa myydä ”koskaan”.
USA:n osuus globaalista markkinasta on tällä hetkellä noin 60%. Lisäksi S&P 500:n Shillerin p/e on 39,65. Melkoinen koronakuume Sepellä siis. Tuota korkeampi se on ollut vain hieman ennen IT-kuplan puhkeamista. On sanomattakin selvää, että kyseisen indeksin tuotto-odotus tästä eteenpäin ei ole häävi (tuo sana muuten esiintyy kutakuinkin yhtä usein positiivisessa yhteydessä kuin Sanna Marin). Koska annan jotain arvoa myös salkun kehityksen tasaisuudelle, en halua minkään maan painon olevan salkussani yli 50% (tämän hetken mutulukema). Tällä hetkellä USA-pano on salkussani kuitenkin 52,5%.
Jatkossa pidän huolen siitä, että minkään maan osuus ei nouse salkussani ”ylisuureksi”. Sijoitan jatkossa opportunistisesti seuraavien etf:ien avulla:
1. lyp6 tai eunk (Eurooppaa): päätän joka kerta erikseen kumpaan etf:n sijoitan ihan siitä syystä, että lyp6 on kovin tyyris. Yksi osuus sitä maksaa tällä hetkellä yli 200€ eli high maintenance Tinder-treffien verran.
2. is3n (kehittyvät maat): tarkoituksena olisi näillä näkymin nostaa tämän osuutta salkussani (esim 20% tai enemmän). EM on tuottanut jo pitkään surkeasti, varsinkin jos sitä vertaa Yhdysvaltoihin. Tämän etf:n avulla saan altistusta melko erilaisiin riskeihin. Riskejä kannattaa kasata salkkuun laajasti niin, ettei mikään riskityyppi ole äärimmäisen yliedustettuna.
3. eunl (kehittyneet maat): väsynyt boomeri-etf. Vähän kuin kalastaisi dynamiitilla. Kyllä sillä kalaa saa, mutta aiheuttaa myös paljon collateral damagea eikä ole mitenkään kovin elegantti instrumentti. Eikä yhtä ekologista kuin Teslalla kalastaminen. Kaltaiselleni boomerille kuitenkin sopiva valinta.
4. jokeri-etf. Mikäli markkinat ajautuvat rosvosektorille, saatan vetäistä tämän kortin hihasta.
Eroan täten tällä julkisella testamentillani the kultista.
PS. Sijoittamisestakin saa tehdä hauskaa, mikäli se käy tylsäksi. Rahaa se vain on. Numeroita ruudulla. Virtuaalipeli.
Edit. Taidankin sijoittaa jatkossa seuraavasti:
EM 20% (is3n)
Kehittyneet markkinat 80% (eunl)
Jos ja kun tulee romahdus, saatan sijoittaa riskisemmin (ylipainottaa reilusti EM:ää, Supereita, Nasdaqia jne.)