lauantai 30. joulukuuta 2023

Joulukuu 2023

  


 ”Enjoy life. There is plenty of time to be dead.”
 - Hans Christian Andersen

Joulukuun nettotulot: 2355€ + 85€ = 2440€ Note to Self: Älä koskaan äänestä Kokoomusta.)

Menot: 1048€

SÄÄSTÖÖN: 2440€ - 1048€ = 1392€

SÄÄSTÖPROSENTTI: 1392€ : 2440€ = 57%

Osakemarkkinoille: noin 660€

Varat:
Käteinen: 11 700€
Rahasto- ja ETF-sijoitusten arvo: 133 300€
Salkun koko 8,6 kertaa elämisen vuosikulut.
Asuntolaina on maksettu. Muutakaan lainaa ei ole. Asuntoa en edes laske varallisuudeksi. Asunnon voi juoda, muttei sitä voi syödä. Asunto on kuluerä. Vain likvidit varat tuovat elämään vapautta.  

Likvidit varat yhteensä: 145 000€


Mietteitä: 
Säästöprosentti oli hyvä kuten yleensäkin tähän aikaan vuodesta. Sain myös koko vuoden aikana säästettyä 50% nettopalkasta. Tulevaisuudessa tuo taitaa jäädä vain haaveeksi. Taapertaen käy Faijan vaellus.



Vuoden 2023 sijoitukset, tulot, menot ja säästöprosentti


”How do you pick up the threads of an old life… when in your heart, you begin to understand, there is no going back…”

- Frodo Baggins

Vuonna 2023 sijoitin yhteensä 7600€ eli keskimäärin 633€/kk.

Kulut olivat 1280€/kk (vuosi sitten hieman alle 1200€/kk) eli yhteensä 15 360€.

Nettotulot olivat 31 002€ eli 2583€/kk.

Säästöprosentti: 50% (viime vuonna oli 51%)

Salkun arvo: 133 000€ (24 000€ vuodessa lisää)

Käteistä: 11 700€ (noin 8200€ vuodessa lisää)

Likvidit varat: 145 000€ (noin 32 000€ vuodessa lisää) 

(Koko perheen salkkujen yhteisarvo: 278 000€)

(Koko perheen likvidit varat noin 300 000€)

Vuosi taas takana, ja kuten jo niin monena edeltävänäkin vuonna, iso osa päivistä täyttyi turhanpäiväisellä kotkotuksella, sirkusesityksillä ja tärkeilyllä. Ehkäpä ensi vuonna sieluni saa rauhan maallisista asioista. Alan jo olla aivan liian vanha tähän.


sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Seasons in the sun


”We had joy, we had fun

We had seasons in the sun

But the hills that we climbed

Were just seasons out of time”

- Rod McKuen

Onnekas on se, joka saa elää pitkän elämän. Sen voi jakaa neljään vuodenaikaan, jotka kaikki kestävät noin neljännesvuosisadan verran.

Kevät

Ikävuodet 0-25. Ensimmäinen neljännesvuosisata on kasvun, oppimisen ja uusien elämysten aikaa. Elämä maistuu tuoreelta ja tuoksuu raikkaalta. Kaikki ovet vaikuttavat olevan avoinna. Elämää värittää vahva toivon tunne paremmasta. Toisaalta voit kokea epävarmuutta tulevasta. Kevät loppuhuipentuu oman roolin löytymiseen (työ)elämässä. Suurin osa on taloudellisesti köyhä koko kevään. 

Kesä

Ikävuodet 25-50. Tämä on elämän kiireisintä aikaa. Suurin osa saa jälkikasvua tällä aikavälillä ja kaikenlaiset vastuut alkavat painaa ryhtiä alaspäin. Työ, parisuhde, perhe-elämä, harrastukset, omat vanhemmat ja kaverit. Kaikkiin noihin ei voi millään panostaa kunnolla, jolloin väkisinkin usea elämänalue kärsii. Elämä alkaa helposti tuntu vankilalta, sillä minkäänlaista kunnon taukoa et saa oravanpyörästä. Elämä on kiireistä ja monotonista, joten moni alkaa hakea helpotusta päihteistä ja muista addiktiosta. Elämä alkaa tuoksua tunkkaiselta ja maistua pilaantuneelta. Olet todennäköisesti onnettomin tässä elämänvaiheessa. Usealla myös omat vanhemmat kuolevat. Tätä ennen olet ehkäpä jopa toiminut vanhempasi omaishoitajana. Tajuat vihdoin, että elämä on tässä ja nyt, ja että olet itse seuraavana mestausvuorossa. Enää et voi kääntyä vanhempiesi puoleen asioissa, vaan sinun on selvittävä kriiseistä täysin yksin. Oma kuolevaisuus johtaa monella keski-iän kriisiin. Kaiken tämän keskellä yrität kasvattaa sijoitussalkkuasi. Rahan kerääminen pitää yllä jonkinlaista toivoa. Unelmoit lopullisesta Vapaudesta. Se auttaa jaksamaan.

Syksy 

Ikävuodet 50-75. Lapset aikuistuvat ja muuttavat pois kotoa. Jäät asumaan puolisosi kanssa kahdestaan. Kiireet helpottavat ja onnellisuus kasvaa. Toisaalta tässä vaiheessa viimeistään saat maksaa edellisen elämänvaiheesi laiminlyönneistä: saatat olla etääntynyt puolisostasi, lapsistasi tai kavereistasi. Suhteiden elvyttäminen voi olla lähes mahdotonta. Jos olet laiminlyönyt terveytesi, saattaa olla myöhäistä yrittää korjata tilannetta. Joka tapauksessa huomaat vuosi vuodelta, kuinka fyysinen terveytesi pikkuhiljaa rapistuu. Myös kavereitasi alkaa pikkuhiljaa kuolla pois. Jos olet laiminlyönyt sijoittamisen, on turha enää tässä vaiheessa unelmoida korkoa korolle -ilmiöstä. Viisikymppisenä salkun loputon kasvatus alkaa joka tapauksessa vuosi vuodelta tuntua yhä hullummalta idealta. Työhösi olet todennäköisesti jo täysin leipiintynyt. Päätätkin lopettaa rahan säästämisen ja alat vihdoin tuhlaamaan rahojasi, ensin palkastasi ja myöhemmin myös salkustasi. Yrität kaiken aiemman raatamisen jälkeen vihdoin puristaa elämästä viimeiset eliksiirit pois ennen talven saapumista. Tämä on sadonkorjuun aikaa.

Talvi

Ikävuodet 75-kuolema. Sinä ja puolisosi olette jo niin seniilejä tai sairaita, että haluatte vain olla kaikki päivät kotona. Et enää halua nähdä maailmaa tai saada uusia kokemuksia. Toivot vain saavasi elää viimeiset vuodet rauhassa vapaana ylimääräisistä rasituksista ja murheista. Päivät kuluvat elettyä elämää muistellessa, mikäli dementia ei ole vielä aivojasi täysin rapauttanut. Lapset ja lapsenlapset tuovat toivon mukaan myös iloa arkeesi. Ihmisiä alkaa ympäriltäsi kuolla pois yhä kiihtyvää tahtia. Jäät odottamaan omaa vuoroani. Toivon mukaan tajuat tilanteesi toivottomuuden, jolloin annat rahasi viimeistään tässä vaiheessa ennakkoperintönä pois. Kuolinvuoteella ihmettelee, miten elämä kului niin nopeasti. Kadut sitä, että ikävuosina 25-50 elit niin kiireistä elämää, ettet ehtinyt pysähtyä ja nauttia elämästä ja läheisistä ympärilläsi. Ajattelet, että tulit haaskanneeksi parhaat vuotesi triviaaleihin asioihin. Nyt asialle on myöhäistä enää tehdä mitään.

”We had joy, we had fun

We had seasons in the sun

But the wine and the song

Like the seasons have all gone”

- Rod McKuen

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit