keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Marraskuu 2023

 


         
”Enjoy life. There is plenty of time to be dead.”
 - Hans Christian Andersen

Marraskuun nettotulot: 2365€ (Note to Self: Älä koskaan äänestä Kokoomusta.)

Menot: 950€

SÄÄSTÖÖN: 2365€ - 950€ = 1415€

SÄÄSTÖPROSENTTI: 1415€ : 2365€ = 59%

Osakemarkkinoille: noin 660€

Varat:
Käteinen: 10900€
Rahasto- ja ETF-sijoitusten arvo: 126 000€
Salkun koko 8,7 kertaa elämisen vuosikulut.
Asuntolaina on maksettu. Muutakaan lainaa ei ole. Asuntoa en edes laske varallisuudeksi. Asunnon voi juoda, muttei sitä voi syödä. Asunto on kuluerä. Vain likvidit varat tuovat elämään vapautta.  

Likvidit varat yhteensä: 137 000€


Mietteitä: 
Salkku taitaa olla nominaalisesti ATH-lukemissa. Tuskin kuitenkaan reaalisesti. Säästöprosentti oli hyvä. Mutta säästinkö myös Elämästä kymmeniä prosentteja?





sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Valoa kohti


Salkku kasvaa tuskastuttavan hitaasti, joten yritän muistuttaa itseäni hyvistä asioista.

Tunnen kiitollisuutta siitä, että perheemme salkkujen yhteenlaskettu arvo on noin 250 000€. Olen koittanut ohjeistaa vaimoani elämään niin kuin salkkuja ei olisi olemassakaan. Antaa salkkujen elää rauhassa omaa elämäänsä. Ajatus siitä, että tyttäreni aikanaan tulee todennäköisesti perimään ainakin tuon neljännesmiljoonan verran, tekee minut onnelliseksi. Tieto siitä, että olen jo säästänyt tyttärelleni ”tarpeeksi” tuo myös mielenrauhaa. Mielenrauhaa siitä, että jatkossa voin ottaa säästämisen ja työelämän hieman rennommin.

Olen viime aikoina huomannut, että vanhuuden myötä olen alkanut maksimaalisten tuottojen sijaan miettimään yhä enemmän erilaisia riskejä. Siksi aionkin jatkossa sijoittaa melko reippaalla kädellä myös Eurooppaan. Syinä tähän ovat:

- sijoitusten valuuttariski

- S&P 500:n korkea CAPE

- pitkään jatkunut arvoyhtiöiden alituoton aikakausi

- Pax Americanan heikkeneminen ja erilaisten uhkakuvien todennäköisyyksien lisääntyminen

- konfiskaatioriski erityisesti kiinalaisten osakkeiden osalta erilaisissa tulevaisuuden kriiseissä

Korkosijoituksiin en aio jatkossakaan koskea, mutta salkkua yritän hajauttaa lisää yllä olevien riskien ”hallitsemiseksi”.

Vanhuuden myötä olen myös huomannut etsiväni lopullista rauhaa. Elämäni on kuitenkin yhä liian hektistä, eikä sijoitusten ainainen miettiminen myöskään auta zenin löytymisessä. Olenkin miettinyt, että jospa en edes suunnittelisi koskaan myyväni yhtään mitään. Holdaisin vain salkkuani lähtökohtaisesti kuolemaani saakka. Pyrkisin rahoittamaan vaatimattoman elämäni palkkatöitä tehden. Siihen riittänee noin 2000€ nettotulot kuukaudessa.

Hyviä uutisia on kantautunut myös urheilutieteen saralta. Ilmeisesti 2-4 työsarjaa per lihasryhmä per viikko riittää säilyttämään sekä voiman että lihasmassan. Tämän tiedon valossa uskaltanen jatkossa ainakin hektisimpinä ja rankimpina aikoina treenata vähemmän. Burnoutin lähestyessä voin siis turvautua lihasmuistin iloihin. Toisaalta yritän pikkuhiljaa myös hyväksyä vääjäämättömän rapautumiseni. Haluan kuitenkin vanheta edes jossain määrin kunniallisesti ja arvokkaasti.

Katsumoto: ”You believe a man can change his destiny?”

Nathan: ”I believe a man does what he can, until his destiny is revealed.”

- The Last Samurai


torstai 16. marraskuuta 2023

ACWI - Vaikea voitettava

 


Moni indeksisijoittajakin yrittää voittaa ACWI:n. Kuinka siinä on historiassa käynytkään:



































Vaikeaa on ollut globaalin markkinan voittaminen. Tuskinpa on jatkossakaan kovinkaan helppoa. Nöyryys  on useimmiten ollut hyvinkin tuottava persoonallisuuspiirre. Onnea matkaan spekuloijat. Sitä myös tarvitsette.


Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit