lauantai 29. elokuuta 2020

Osakepoiminnan karuakin karumpi matematiikka

 


Törmäsin tänään jälleen mielenkiintoiseen ja silmiä avaavaan faktaan osakepoiminnasta kuunnellessani Ben Felixin Rational Reminder -podcastia. Tuon kuunneltuani olin entistä vakuuttuneempi, ettei minun ole koskaan järkevää lähteä poimimaan yksittäisiä osakkeita.

Podcast-jaksossaan Ben Felix viittaa vuonna 2019 julkaistuun tutkimukseen, jossa tutkittiin voittavatko globaalit osakkeet Yhdysvaltojen yhden kuukauden mittaiset valtion velkakirjat tuotoissa (nämä näin lyhyet velkakirjat eivät koskaan tuota reaalisesti juuri mitään). Tulos oli, että 56% Yhdysvaltalaisista ja 61% Yhdysvaltojen ulkopuolisista osakkeista tuottivat noita Yhdysvaltojen kuukauden mittaisia valtion velkakirjoja huonommin. Tutkittu ajanjakso sisälsi vuodet 1990-2018. Järkyttävin tulos oli, että jotta osakepoimija olisi päässyt markkinoiden keskimääräiseen tuottoon, olisi hänen pitänyt osata poimia salkkuunsa parhaat 1,3% kaikista yrityksistä. 98,7% kaikista yrityksistä tuotti joukkona saman verran kuin Yhdysvaltojen kuukauden mittaiset valtion velkakirjat, eli eivät juuri mitään. Passiivinen indeksisijoittaja sen sijaan olisi saanut automaattisesti globaalin markkinan tuoton sijoittamalla  maailmanindeksiin (miinus kulut). Mielestäni tästä tutkimuksesta voi vetää johtopäätöksen, että lähes kaikki pörssiyritykset ovat tuottomielessä lähestulkoon roskaa.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu ennenkin. Jos olisi sijoittanut USA:n pörssiin vuodesta 1926 eikä olisi koskaan myynyt, olisi vain 4% kaikista Yhdysvaltalaisista yrityksistä tuottanut paremmin kuin yhden kuukauden USA:n valtion velkakirjat. Lähde (kohdasta 6min 30s eteenpäin): https://m.youtube.com/watch?v=AecvTErBQY8

Päätin tehdä tästä tärkeästä knoppitiedosta tänne lyhyen postauksen, jotta en pahimmassakaan markkinatilanteessa kuvittele, että osakepoiminta olisi vastaus pörssien tarjoamiin huonoihin tuottoihin. Pörssit tuottavat sen mitä ne tuottavat, eikä tuota ikävää tosiasiaa pysty kiertämään muutoin kuin ottamalla hirveät määrät lisäriskiä, eli sijoittamalla toivoen, että käy todella hyvä tuuri. Toki joillain käy aina hyvä tuuri, mutta tuuriin nojautuminen on mielestäni häviäjän strategia.

Alla on vielä linkki tuohon kyseiseen Rational Reminder podcastin jaksoon. Kuvailemani tutkimustulos kerrotaan kohdasta 46min 3s eteenpäin:

https://youtu.be/_eojZ3KdBa4



perjantai 7. elokuuta 2020

Lisäostoksilla

 

En usko ajoittamiseen, joten pähkäilin tänään, että ihan hyvin voisin vielä tehdä hieman lisäostoja. Ostinkin noin 2000 eurolla lisää eunl:ää eli iShares CORE MSCI World UCITS etf:ää. Tällä tavoin sain maakohtaista allokaatiota ripauksen lähemmäs tavoitettani. Tuo EUNL on tällä hetkellä noin 11% alle all time high -tason, joten hinta on omaan makuuni melko sopiva kun huomioi Koronan sekä alhaiset korot. Toki Cape on tuossa jossain 20 kieppeillä, joten mitään kovin meheviä tuottoja tuskin on luvassa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Mutta saattaa olla ettei tuo Cape ihan heti ole tuosta laskemassa. EUNL sijoittaa globaalisti kehittyneille markkinoille ja siellä isoihin yrityksiin.

Neljän prosentin peukalosäännön mukaan ostin tänään 80e edestä vuosittaisia lisätuloja sillä 2000e x 0,04 = 80e. Kulutukseeni suhteutettuna tuo tarkoittaa sitä, että voisin tästä eteenpäin pitää noin 2 vapaapäivää enemmän vuodessa.

Tilillä pitäisi olla ennen palkkapäivää rapiat 6000e. Salkku heiluu jossain 58 000e molemmin puolin. Tässä linkki kyseisen eunl-etf:n tietoihin: 

https://www.blackrock.com/fi/yksityinen-sijoittaja/tuotteet/251882/ishares-msci-world-ucits-etf-acc-fund

sunnuntai 2. elokuuta 2020

Sijoitussuunnitelmani



Tämä on vanha sijoitussuunnitelmani. Tässä on uusin sijoitussuunnitelmani:

Mielestäni jokaisella sijoittajalla olisi fiksua olla kirjoitettu sijoitussuunnitelma, jotta    markkinaturbulenssissa osaisi toimia oikein. Koronadippi maalis-huhtikuussa sai esimerkiksi monet sijoittajat panikoimaan ja myymään kaikki pörssiomistuksensa. Esimerkiksi varakas tubettaja ”Beat The Bush” myi kaikki osakkeensa toukokuussa ja on sen jälkeen kärsinyt FOMOsta (fear of missing out) ja odottelee yhä uutta romahdusta: https://m.youtube.com/watch?v=pnBQnYcIrMA  

Minulla on jo pari vuotta ollut kirjoitettu sijoitussuunnitelma, mutta alla on päivitetty versio. Tänäkin kesänä olen hieman ottanut sijoituksillani näkemystä, mutta nyt ajattelin yksinkertaistaa suunnitelmaani entisestään.

Sijoitussuunnitelmani ei ole sijoitusneuvo kenellekään muulle kuin itselleni.

SIJOITUSSUUNNITELMANI  
  
Sijoitusten allokaatio:
Sijoitan ainoastaan ETF:iin. Sijoitan globaalisti hajauttaen eri maiden pörsseihin niiden markkinapainojen mukaisesti. Yhtiöiden markkinapainot ovat tällä hetkellä kutakuinkin seuraavat:

Kehittyneet maat:
     Kehittyneet maat, suuryhtiöt 75%
     Kehittyneet maat, pienyhtiöt 12%
Kehittyvä maailma 13%

Jotta saan kyseisen markkinapainon sijoituksilleni, sijoitan seuraaviin ETF:iin alla olevalla allokaatiolla:
EUNL 75%
IS3N 13%
IUSN 12%
Tarkistan markkinoiden allokaation vähintään 6kk välein, jolloin säädän oman ostoallokaationi vastaamaan osakemarkkinoiden allokaatiota.

Paljonko sijoitan?
Sijoitan vuositasolla nettopalkastani vähintään 20%. Pyrin sijoittamaan joka kuukausi. Sijoitan 1000e/kk niin pitkään, että tilillä on enää 3000e. Tämän jälkeen lasken sijoitettavaa summaa, jotta tilillä on jatkossakin tuo 3000e.

Milloin saan myydä omistuksiani?
Päätökset myynneistä teen elämäntilanteeni mukaan. Pörssikurssien liikkeet eivät saa vaikuttaa lainkaan myynti- tai ostopäätöksiini. Eli pörssin arvostuskertoimet tai romahdukset/nousut eivät saa vaikuttaa myynteihin ja ostoihin. 

Noudatan tätä sijoitussuunnitelmaa ainakin vuoteen 2023 saakka. Sijoitusuran edetessä saatan muuttaa suunnitelmaani niin, että myyntejä on myöhemmin helpompi tehdä pienemmällä veroprosentilla. Tällöin saatan ostaa joko eri ETF:iä tai samoja ETF:iä toiseen sijoitussalkkuun.

Miksi ETF:iä?
Sijoitan vain ETF:iin, sillä ne voin maksua vastaan siirtää pankista toiseen. Pankin omia indeksirahastoja ei voi siirtää. Lisäksi ETF:t ovat kuluiltaan lähes aina edullisemmat. 

Miksi vähintään 20% nettopalkasta sijoituksiin?  
Tuon verran uskon kykeneväni sijoittamaan pitkällä tähtäimellä melko helposti, vaikka kulut nousisivat ja vaikka sijoittamiseen ei kauheaasti motiaaviota löytyisikään. Aivan lähivuodet uskon kykeneväni sijoittamaan 30-40% nettopalkasta.

Miksi en ota markkinanäkemystä?
Tärkeintä on saada hyvät/erinomaiset tuotot suhteessa muihin sijoittajiin (ryhmänä). Tähän tavoitteeseen pääsen tehokkaasti siten, etten ota markkinanäkemystä. Itse markkinan tuottoihin en voi vaikuttaa. Markkinoiden käyttäytymistä ei voi mitenkään luotettavasti ennustaa, joten en halua riskeerata tuottoja ottamalla näkemystä. Näin sijoittamalla saan globaalin osakemarkkinan tuoton (miinus kulut ja verot).

Käytin alla olevaa sivustoa eri markkinoiden painojen pähkäilyssä:

lauantai 1. elokuuta 2020

Kuukausikatsaus: heinäkuu 2020



Heinäkuun tulot:

Palkka (netto): 2268e

Menot:
  Elintarvikkeet: 586e
  Bensa: 35e
  Laskut: yhtiövastike 314,41e 
               puhelinlasku 21,90e 
  Muut: baari 69e 
             kuvat 150e
             perheen yhteiselle tilille 150e
KULUT YHTEENSÄ: 1328e

TULOT - MENOT: 2268e - 1328e = 940e

SÄÄSTÖPROSENTTI: 940e : 2268e = 41%

Nettotuntipalkka: 940€ : 170h = 5,5€/h

ETF-sijoituksiin yhteensä: 1575e (eunl + Is3n + iusn + eunk)

Varat:
Käteinen: 10 300e
Rahasto- ja ETF-sijoitusten arvo: 53 670e (nousua viime kuusta: +1770e)
Asuntolaina on maksettu. Muutakaan lainaa ei ole. Asuntoa en edes laske varallisuudeksi. Asunnon voi juoda, muttei sitä voi syödä. Asunto on kuluerä. Vain likvidit varat tuovat elämään vapautta. 
Likvidit varat yhteensä: 63 970e (nousua viime kuusta: +1570e)

Kuukausi sujui menojen puolesta oikein hyvin ja säästöprosentti oli tällä kertaa vähintään tyydyttävä.

Viime päivät olen hieman miettinyt sijoitussuunnitelmaa. Kaikilla pitäisi olla ylös kirjoitettu sijoitussuunnitelma, jotta paniikin iskiessä osaisi toimia rationaalisesti. Nämä asiat pitää miettiä silloin, kun asiat ovat hyvin eikä silloin, kun pörssikurssit syöksyvät. Julkaisen päivitetyn sijoitussuunnitelman lähiaikoina. 

P.S. Suosittelen kaikille tällaista kulujen, tulojen ja varallisuuden seurantaa. Vaikka käsin vihkoon. Olen jo yli 3 vuotta laittanut itselleni menot ylös, mutta kyllä tällainen kattavampi seuranta on vielä parempi. Tulee vielä vahvemmin olo, että talous on hallussa, kun kuukauden vaihteessa näkee tarkalleen, missä mennään.

Blogitekstisuositus

Tärkeimmät asiat sijoittamisessa(ni) - Vanhat kirjoitukseni yksissä kansissa

  Kokosin tähän blogikirjoitukseen tärkeimmät blogikirjoitukseni. Ne sisältävät mielestäni tärkeimmät asiat, joita sijoittajan tulisi tietää...

Suosituimmat tekstit